När krocktestet Euro Ncap infördes förändrades bilindustrin för alltid. Nu är säkerhet lika viktigt som prestanda i marknadsföringen av nya bilar.
Det var inte helt utan kontroverser som det europeiska säkerhetsarbetet Euro Ncap startade 1997. Idén var att flera länders trafik- och transportmyndigheter skulle samarbeta för att skapa objektiva och normsättande tester av bilar. Utmaningen var att få med sig biltillverkarna i satsningen, att det skulle bli så viktigt att få bra resultat i Euro Ncap att de skulle prioritera säkerhet mer. Det var långt från alla som tyckte det var ett bra initiativ.
Men lyckades det?
– Om det gjorde, utbrister Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör på Trafikverket och medlem i Euro Ncaps styrelse.
– Tillverkarna började snabbt skärpa säkerheten för att klara testerna.
Skapade förtroende
Vad som hände var just det som Tingvall och hans kollegor hade hoppats på. Biltillverkarna började använda betygen från Euro Ncap i sin marknadsföring och sitt varumärkesbyggande. Att ha högsta betyg sålde både bilar och skapade förtroende. Även det motsatta började gälla; dåliga betyg drog ned försäljningen och skadade varumärket.
Från början var fyra stjärnor högsta betyg, numera är det fem. Alla bilmodeller testas inte, däremot alla storsäljare. Det gör att 96 procent av den totala försäljningsvolymen har genomgått Euro Ncap.
– Skillnaden mellan fem och tre stjärnor är enorm. Den som köper en ny bil ska välja en med fem stjärnor, så enkelt är det. Inom statliga myndigheter är det ett krav, det samma gäller många privata företag, säger Tingvall.
Viktigaste faktorn
Testerna utvecklas hela tiden. I dag ingår skydd av vuxna, skydd av barn, skydd för fotgängare och stödsystem för föraren. Från och med nästa år ska även automatiska bromssystem testas.
– Det kommer att få stor betydelse. Med automatiska inbromsningssystem kan vi sänka farten innan en krock sker. Det är den viktigaste faktorn av alla för att minska de allvarliga olyckorna, menar Tingvall.
Bilindustrin har inget att säga till om i Euro Ncaps styrelse eller vid de beslut som tas, men å andra sidan bestämmer man sällan något helt i konflikt med branschen.
– Det är hela tiden en balansgång. Vi måste ständigt höja ribban på kraven, men samtidigt se till att de inte är högre än att alla kan nå dem. Vi blir allt bättre på det.
”Rörande”
Ibland har Euro Ncap varit sena. Tester av whiplashskador infördes först 2009, trots att biltillverkarna haft skyddssystem för det sedan länge. Med automatiska bromssystem ligger man däremot helt rätt i tiden.
– För en säkerhetsnörd som mig är det nästan rörande att se vilka förändringar som skett genom Euro Ncap. Samtidigt blir jag också ledsen över att se alla äldre bilar i trafiken. Det är sorgligt att inte alla har tillgång till den säkerhet som blivit standard sedan början av 2000-talet.