Ska det stekas en fågel ska den vara så stor som möjligt. Och ska det vara dessert efteråt gör det inget om den är både sötad och sockrad.
Rostad sötpotatis och butternutpumpaFör 4 personer
600 g sötpotatis, 2 stora.
500 g butternutpumpa, 1 liten
1 rödlök
1 krm strösocker
1 röd chili
2 msk rapsolja
1 krm svartpeppar
2 tsk flingsalt
1. Skala sötpotatisarna och skär dem i tjocka stavar med en dryg centimeters sida. Klyv pumpan och skeda ut kärnhusets frön och trådar. Fröna kan senare rostas och saltas vilket förvandlar dem till ett härligt tilltugg. Skär bort det hårda skalet med vass kniv och skär därefter pumpaköttet i centimeterbreda klyftor. Skala och skär rödlöken i mycket tunna klyftor.
2. Varva potatis, pumpa och rödlök i en långpanna. Ta bort fäste, frön och mellanväggar från chilin. Hacka resten riktigt fint och fördela jämt över långpannan. Ringla över rapsolja och krydda med strösocker, svartpeppar och hälften av saltet.
3. Sätt in långpannan mitt i 200 graders ugn och rosta allt i 30-35 minuter. Kontrollera att allt blivit mjukt utan att för den skull falla sönder i mos. Lyft upp bitarna med en hålslev och låt dem mellanlanda på flera lager hushållspapper och lägg sedan i en skål. Allt för att minska på onödigt fett. Avsluta med resterande flingsalt.
Fylld kalkon på amerikanskt visFör 6-10 personer
1 kalkon på drygt 3 kilo
100 g smör
2 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 röd paprika
1-2 gula paprikor
150 g majskorn
1 gul lök
2 msk fett från fågeln
Till fyllningen:
5 dl smulat franskbröd
200 g majskorn
1 dl rödvin
50 g grovt hackade valnötskärnor
1 msk rökt paprikapulver
Till såsen:
8 dl vatten
3 dl grädde
2 1/2 msk konc. kycklingfond
1 msk kinesisk soja
2 msk majsstärkelse + 3-4 msk vatten
salt och vitpeppar
Att äta till:
rostad sötpotatis och butternuttpumpa alt. potatismos
1. Skölj och torka kalkonen. Smält smör och blanda med salt och vitpeppar. Pensla fågeln invändigt (så gott det går) med hälften av blandningen.
2. Blanda kantskuret och smulat franskbröd med majs, rödvin, hackade valnötskärnor och rökt paprikapulver. Fyll fågeln med blandningen och knyt ihop benen med bomullssnöre så att fyllningen stannar kvar.
3. Lägg kalkonen med ryggen nedåt i långpannan. Pensla utsidan med resterande smörblandning och sätt in den på låg fals i 175 graders ugn. Stek i 30 minuter.
4. Vänd fågeln ett kvarts varv, ös och stek 30 minuter till. Vänd andra sidan upp, ös och stek i ytterligare 30 minuter. Därefter sänks värmen till 150 grader och den får steka klart på rygg. Ös gärna ett par gånger till under den fortsatta tillagningen. Stektiden för kalkon beräknas till 45 minuter per kilo. Ta ut och låt den stekta kalkonen vila under folie i 20 minuter innan den delas.
5. Koka upp vatten, grädde, fond och soja. Red av med majsstärkelse löst i vatten, sänk värmen och låt sjuda sakta i 5 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar.
6. Skär paprikorna i centimeterstora bitar. Skala och hacka den gula löken. Stek paprika, lök och majs i fett från kalkonen några minuter och servera som tillbehör. Bjud även rostad sötpotatis och butternutpumpa till.
Fyllda äpplenFör 4 personer
4 stora mogna äpplen
100 g mandelmassa
1 msk kanel
50 g smör
2 msk strösocker
Att äta till:
kall, vispad grädde
1. Arbeta rumsvarm mandelmassa med kanel. Skölj äpplena och ta bort kärnhusen med en kärnhusurtagare. Fyll hålrummen efter kärnhusen med den smaksatta mandelmassan.
2. Placera äpplena på ugnsfast fat med det som varit fästessidan uppåt. Smält smöret och pensla det över äpplena. Avsluta med strösocker. Stek mitt i 175 graders ugn i 15 minuter. Servera medan de fortfarande är lite varma med en klick kylskåpskall grädde till. (TT)
Dan Strandqvist/TT
dan.strandqvist@tt.se