Starka färger, stora smaker och en känsla av "lätt galenskap" i köket gör påskmaten både spännande och vacker.
Grunden till påskbordet är i princip densamma som till julbord och svenskt smörgåsbord. Ägg, sill och köttbullar låter kanske måttligt överraskande, men tvistar man till presentationen med oväntade tillbehör kommer rätterna garanterat att sticka ut.
Äggen givna
Ägg är ett måste till påsk. De kan bjudas i alla tänkbara former, kokta med skalet kvar, pocherade - det vill säga kokade utan skal - eller som omelett med eller utan fyllning. Ett kul alternativ är att garnera hårdkokta ägghalvor med lyxiga tillbehör som löjrom, grillade pilgrimsmusslor och lufttorkad italiensk skinka. Vackra som små konstverk bjuds äggen på stort fat. För att de ska stå stadigt och inte välta i hanteringen skär man bort en bit av den runda undersidan innan äggen garneras.
Från grunden
Sill tar några dagar att lägga in från grunden. Köper man så kallad 5-minuterssill fixar man påsksillen på några minuter. Neutralt inlagd sill, ofta kallad löksill, är en annan genväg för den som inte känner sig bekväm med hela inläggningsprocessen. Sillen skivas och vänds ned i en blandning av majonnäs, crème fraiche och fint rivet citronskal. Så långt ganska traditionellt. Det som lyfter sillen är en blandning av färgstarka grönsaker som grillats och skurits ned i mindre bitar. Grilldelen kan göras i god tid om grönsakerna penslas med citronolja och förvaras svalt.
Örter
Lamm hör till påskbordet på samma sätt som fläsk dominerar julbordet. Rökt, stekt eller som här i form av örtkryddade köttbullar brukar uppskattas av alla, även de som fortfarande lever i tron att lamm smakar som en fuktig ylletröja. Gamla tiders får kanske gjorde det, men dagens unga lamm är en delikatess, i synnerhet tillsammans med örtkryddor och varsam smaksättning med vitlök. Köttbullarna bjuds med en varm potatissallad gjord på lättkokt mandelpotatis som vänds i olja, curry, rödlök, persilja och cashewnötter.
Dan Strandqvist/TT
dan.strandqvist@tt.se
Påskens ägghalvor
För 4 personer
6 ägg
Till garnering ett:
1 liten burk löjrom
1 liten rödlök
färsk dill
Till garnering två:
2 msk röd pesto, tomatpesto
4 skivor parmaskinka
färsk timjan
Till garnering tre:
2 msk grönbasilikapesto
4 grillade pilgrimsmusslor
1 tsk rapsolja
1 nypa flingsalt
färsk basilika
1. Hårdkoka äggen. Bästa resultat får man om äggen läggs fram i rumstemperatur någon timme före kokning. Lägg dem i en kastrull, slå på kallt vatten och koka upp utan lock. När det kokar sänks värmen och äggen får sjuda i 8 1/2 minut. Kyl dem omedelbart under rinnande kallt vatten. Skala och dela dem i halvor på längden. Skär bort lite av undersidan så står de stadigt under det fortsatta arbetet.
2. Rada upp ägghalvorna fyra och fyra. Första fyra garneras med en sked fast löjrom. Amerikansk löjrom brukar vara för lös och blir bäst om den får rinna av någon halvtimme i en finmaskig sil. Forma löjrommen som ett litet ägg. Toppa med tunt skivad rödlök och färsk dill.
3. Andra omgången grundas med röd tomatpesto på vilken lufttorkad parmaskinka läggs och allt toppas med färsk timjan.
4. Inför sista omgången grillas fyra pilgrimsmusslor en knapp minut per sida i grill- eller stekpanna. Lägg musslorna att svalna. Grunda ägghalvorna med grön basilikapesto. Toppa med grillad pilgrimsmussla, färsk basilika och en nypa flingsalt.
Citronsill med grillade grönsaker
För 4 personer
230 g neutralt inlagd sill, exempelvis löksill eller 5-minuterssill
Till marinaden:
1 dl majonnäs
2 dl crème fraiche
det rivna skalet från en citron (gärna kravmärkt)
1 tsk vitvinsvinäger
svartpeppar
Till de grillade grönsakerna:
1 zucchini
1 aubergine
1 gul paprika
1-2 msk rapsolja till grillningen
1 msk citronolja efterpensling
färsk gräslök
1. Låt sillen rinna av i ett durkslag. Plocka bort eventuella lökbitar.
2. Blanda majonnäs med crème fraiche, vitvinsvinäger och fint rivet skal från en citron. Skär sillen i drygt centimeterbreda bitar som vänds ned i marinaden. OBS! Ta endast med det yttersta gula skalet från citronen. Lägg sillen i blandningen och rör om.
3. Skiva grönsakerna och pensla dem med rapsolja. Hetta upp en grillpanna eller en utegrill och grilla bitarna några minuter eller till dess de fått färg och tydliga ränder.
4. Låt bitarna svalna och pensla dem med olja smaksatt med citron. Skär grönsakerna i mindre bitar med en dryg centimeters sida och lägg dem vid sidan av den citronmarinerade sillen. Garnera med gräslök.
Lammköttbullar med varm potatissallad
För 4 personer
500 g lammfärs
1 ägg
1 tsk timjan
1 tsk fransk senap av Dijontyp
1 liten vitlöksklyfta (om man vill)
1/2 tsk salt
1 krm mald svartpeppar
smör och rapsolja
Till potatissalladen:
1 kg mandel- eller amandinepotatis
2 msk rapsolja
1/2 krm gul curry
1 liten rödlök
2 msk hackad persilja
1 dl rostade cashewnötter
bladpersilja
1. Blanda lammfärsen med ägg, timjan, fransk senap, riven vitlök, salt och svartpeppar. Forma färsen till köttbullar som steks i lika delar smör och rapsolja i medelvarm panna.
2. Tvätta och koka potatisen med skalet kvar i lättsaltat vatten. Beräkna koktiden till 8-12 minuter. Mandel och amandinepotatis kokar lätt sönder så håll koll. Slå av vattnet och låt potatisen ånga av. Större potatisar delas på mitten.
3. Skala och hacka rödlöken. Hacka även persilja. Slå rapsolja i en panna med höga kanter. Fräs rödlök och curry en halv minut. Tillsätt potatisen och låt allt steka samman på lägre temperatur i någon minut. Avsluta med hackad persilja och cashewnötter. Lägg upp potatissalladen längs ena kanten på ett uppläggningsfat och lammköttbullarna längs den andra. Garnera med bladpersilja. (TT)