Men det gäller att vara resolut när du går från tanke till handling. Primörer har ingen hållbarhet alls. Köp, ät och njut är vad det handlar om.
Alla som köpt en knippe nyskördade morötter med spänstig blast vet hur det slutar om man inte kör hela racet från butik till bord på kortast tänkbara tid. Primörer, vilka de än må vara, måsta ätas bums annars kan man lika gärna välja vinterlagrade grönsaker som hunnit lära sig att vänta i svalen.
Svåra att motståVi kan ta det från början. Tidiga lökar, morötter och rädisor med blasten kvar är snudd på oemotståndliga. Men ur grönsakens perspektiv är det som finns under jord bara något man suger kraft ur. Alltså - den del vi gillar åderlåts på kraft för varje minut man har blasten kvar, väntar man mer än ett dygn har hela fräschören gått förlorad. Men det är också det som är hela grejen med primörer. De kommer, kan njutas och försvinner lika fort. Det gäller att passa på, med andra ord.
Lagra inteTidiga grönsaker är inget man lägger på lager. Nu har vi några veckor där det är snabb konsumtion och njutning som gäller. Köp bara hem just så mycket som behövs och laga något gott av dem direkt. Skulle det till äventyrs bli primörer över gör man bäst i att riva av allt vad blast heter för att rädda vad som räddas kan till en eller ett par dagar framåt.
NärodlatBegreppet primör innebär inte nödvändigtvis att grönsaken växt under jord. I en transportintensiv värld kan alla grönsaker dyka upp i stort sett var som helst, när som helst. Det innebär att närodlat får en allt viktigare betydelse. Även om vi haft förmånen att äta gurka och tomater hela vintern är det först nu som de vuxit till sig i ett växthus nära dig. En primör så god som någon.
Dan Strandqvist/TT
dan.strandqvist@tt.se
Recept PrimörpastaFör 4 personer
400 g färsk pasta, gärna grön tagliatelle
1 msk olivolja
1 krm svartpeppar
1 tsk flingsalt
Att äta till:
1 bunt färsk grön sparris
1 knippe färsk gul lök, ca 150 g
3 färska morötter, ca 200 g
1 dl hackad färsk babyspenat
1 dl hackad bladpersilja
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 dl grädde
2 dl vatten
1/2 tärning grönsaksbuljong
salt och vitpeppar
1 dl riven ost
1. Förbered sparrisarna, det vill säga spänn dem i en båge tills de går av. Ta bara med den översta delen. Dela de färska gula lökarna i 4-6 klyftor. Blasten rensas och hackas fint (den är minst lika användbar och smakfull som själva löken). Skala och skär morötterna i halvcentimeterstora bitar. Skölj och hacka babyspenat och bladpersilja. Skala och riv vitlöksklyftan.
2. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Låt den färdigkokta pastan rinna av i ett durkslag innan den tippas tillbaka i kastrullen och blandas med olivolja, flingsalt och svartpeppar.
3. Fräs grönsakerna i olivolja. Här handlar det om primörgrönsaker så tillagningstiden är kort, knappt inte mer än en minut. Slå på grädde och vatten. Smula ned en halv tärning grönsaksbuljong. Blanda grönsakerna med den kokade pastan. Smaka av med salt och vitpeppar.
Lägg upp i djupa tallrikar och toppa gärna med bladpersilja och riven ost.
Primörsoppa med ägghalvorFör 4 personer
400 g färsk babyspenat
1 liter vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
2 msk finhackad libbsticka (kan uteslutas)
1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten
2 msk smör
1 krm mald muskotnöt
salt och vitpeppar
Att äta till:
2 hårdkokta ägg
ostsmörgås
1. Förbered äggen, det vill säga lägg dem i en kastrull med kallt vatten och koka dem i 8 1/2 minut räknat från det att vattnet börjar koka. Avsluta med att spola dem i kallt vatten. Skala och dela i halvor på längden.
2. Skölj spenaten i rikligt med kallt vatten. Låt rinna av i ett durkslag och hacka den fint. Om man tar med libbsticka får den gå samma väg som spenaten, det vill säga sköljas och hackas fint.
3. Koka upp 1 liter vatten och tillsätt 2 tärningar grönsaksbuljong. Vänd ned den hackade spenaten och libbstickan. Låt allt koka upp och red av med majsstärkelse löst i vatten. Därefter får soppan sjuda i 5 minuter utan lock. Lägger man lock på gröna grönsaker tappar de färg och blir grågröna. Smaka av med smör, mald muskotnöt, salt och vitpeppar.
4. Servera soppan i portionsskålar med ett halvt hårdkokt ägg i varje skål. Ostsmörgås smakar gott till.
Kalkonwok med primörgrönsaker cashewnötterFör 4 personer
500 g kalkonfilé
salt och vitpeppar
2 msk rapsolja
2 morötter
1 knippa salladslök
3 dl strimlad spetskål alt. färsk vitkål
200 g färska champinjoner
100 g skalade cashewnötter
2 dl vatten
1 tsk kinesisk soja
1 msk finriven färsk ingefära
1 1/2 tsk röd, thailändsk curry
Att äta till:
ris
blandade skott och blad
1. Börja med grönsakerna. Skala och strimla morötterna. Dra bort det yttersta lagret från salladslökarna och strimla resten ganska grovt. Strimla spetskålen alternativt den färska vitkålen fint. Skiva champinjonerna.
2. Skär ned kalkonfilén i centimetergrova strimlor. Krydda köttet med salt och vitpeppar.
3. Hetta upp en vid stekpanna. Tillsätt rapsolja och vänd ned grönsakerna. Vänd runt någon minut och tillsätt kalkonstrimlor och cashewnötter. Tillsätt vatten, kinesisk soja och fint riven färsk ingefära. Krydda med röd, thailändsk curry samt eventuellt med lite extra salt och vitpeppar. Sjud blandningen någon minut till och servera med ris och blandade blad. (TT)