Pulled pork – långkok med krydda

Det ska gå undan i köken nu för tiden. Tillagningstider över tjugo minuter är inte längre matlagning utan snarare ett projekt.

Pulled Pork har lätt grillsmak fast den aldrig närmat sig vare grill eller glöd.
Foto: Dan Strandqvist

Pulled Pork har lätt grillsmak fast den aldrig närmat sig vare grill eller glöd. Foto: Dan Strandqvist

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT)2013-11-07 07:00

Just därför är det så härligt när rätten pulled pork tar västvärlden med storm.

Pulled pork med barbequesås

För 6-8 personer

2 kg benfri fläskkarré i bit

Till marinaden:

1 dl chilisås på tomatgrund

6 vitlöksklyftor

3 msk hackad chipotle (rökt chili)

1 1/2 msk rökt paprikapulver

1 msk mald spiskummin

1 krm cayennepeppar

1/2-1 msk salt

Till såsen:

4 dl tärnad färsk paprika, gärna i olika färger

1 dl finhackad rödlök

3 dl chilisås på tomatgrund

3 msk vitvinsvinäger

1 msk worcestershiresås

1 msk konc. kalvfond

1 msk fransk senap, Dijontyp

1 vitlöksklyfta

185 g majskorn (en liten burk)

salt och peppar

1. Blanda marinaden. Skala och riv vitlöksklyftorna och blanda i chilisåsen. Finhacka och tillsätt chipotle, rökt paprikapulver, mald spiskummin och cayennepeppar. Vänta med salt.

2. Lägg fläskkarrén på stadigt underlag och nagga den runt om med en kraftig gaffel. Gnid in kryddblandningen och packa in steken i plastfilm. Lägg den kallt i 12 timmar.

3. Ta bort plasten, lägg köttet i en ugnssäker form och sätt in det mitt i ugnen på 125 grader. Stek köttet i 8 timmar. Ös med vätskan som runnit ut några gånger under den sista timmen. Riv det färdiga köttet i bitar med hjälp av två gafflar. Salta.

4. Tärna paprika i olika färger och hacka rödlöken. Blanda med chilisås, vinäger, worcestershiresås, kalvfond och senap. Riv och blanda i vitlöksklyftan. Låt majskornen rinna av i sil och rosta dem sedan i en torr stekpanna någon minut. Låt majskornen svalna något innan de blandas ned i såsen. Smaka av med salt och peppar.

Röd coleslaw

För 6 personer

700 g riven rödkål

1 stor morot

1 rödlök

2 syrliga äpplen

1 dl majonnäs

2 dl gräddfil

2 msk farinsocker

1 tsk mald ingefära

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

1. Dela rödkålen på mitten och skär bort den hårda roten. Riv den fint. Skala och riv moroten grovt, skala och skär rödlöken i tunna klyftor samt skala, kärna ur och riv äpplena.

2. Blanda majonnäs och gräddfil i en skål. Smaksätt blandningen med farinsocker, mald ingefära, salt och peppar. Blanda samman allt och ställ svalt en timme före servering.

Mullvad

För 6 personer

35 mjuka, kärnfria katrinplommon

100 g riven mandelmassa

Till fromagen:

1 ägg

1/2 vaniljstång

3 msk florsocker

3 gelatinblad

2 dl vispgrädde

Till serveringen:

2 dl vispgrädde

50 g riven mörk choklad

1. Hacka plommonen grovt och blanda med riven mandelmassa. Fördela blandningen i sex glas eller portionsskålar.

2. Vispa ägg och florsocker fluffigt. Sprätta upp en halv vaniljstång, skrapa ut det svarta innehållet och vispa ned det i fromagegrunden. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten tills de mjuknar. Krama ur vattnet och smält bladen i en kastrull på mycket svag värme och blanda dem sedan i fromagegrunden.

3. Vispa grädden fluffig och vänd ned den i det som nu är en vaniljfromage. Fördela fromagen över plommonen och mandelmassan. Låt den stelna. Vispa mer grädde och spritsa eller klicka ut den över fromagen. Avsluta med riven mörk choklad. (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!