Det är inte bara det rekordhöga bensinpriset som gräver hål i hushållens budget. Höjda parkeringsavgifter, försäkringskostnader, trängselavgifter för stockholmare och ändrade skatteregler väntar. Liksom en väntad räntehöjning framåt hösten.
Inför förra sommarsemestern kostade bensinen kring 9,25 kronor per liter. I år väntar sig de flesta att bensinen kommer att slå nytt rekord och passera elva kronor litern. Den enda som har anledning att glädja sig åt det är finansminister Ringholm som kommer att dra in i storleksordningen åtta kronor litern i skatt. Varje krona upp innebär en extra miljard till statskassan.
Bilen står i dag för cirka 80 procent av alla persontransporter i landet. I storstäderna finns en väl utbyggd kollektivtrafik, men i övriga landet är det bilen som gäller.
Bilen bidrar till miljöförstöringen och nya skattemodeller planeras som tar sikte på att ta hänsyn till bilens miljöeffekter när den beskattas. Effekten kommer att märkas i synnerhet för lite äldre bilar. Lägg därtill att försäkringsbolagen höjer sina premier.
Under hela vintern har debatten varit livlig kring hur trafiksituationen i framförallt storstadsregionerna ska kunna förbättras. Efter stor dramatik beslutade Stockholm att på försök införa trängselskatt för den som vill köra in till Stockholms centrum.
För Stockholmsbilisten innebär det en ny kostnad på 1 800 kronor i månaden. Samtidigt höjde kommunen den så kallade boendeparkeringsavgiften med 500 kronor i månaden.
För många är bilen den största utgiftsposten efter boendekostnaden. Först på tredje plats kommer matutgiften. Men bilen får fortsätta kosta.
Som lök på laxen godkände riksdagen att kommunerna får höja felparkeringsavgifterna. Det innebär att en felparkerad bil eller obetald p-tid inom kort kan kosta en 1 000-lapp.
Sedan några månader ökar nybilsregistreringen av bilar i Sverige. Under april månad med 7,7 procent. Dock inte i Stockholm, där nybilsregistreringen sjunker.
Att det trots allt rullar allt fler nya bilar på vägarna i landet hänger samman med det förmånliga ränteläget. Men även här hopar sig orosmolnen. Hela finansvärlden, med riksbankschefen i spetsen, varnar för att vi kan vänta oss räntehöjningar.