Soppa som lättare måltid är på väg tillbaka. Tyvärr är det avdelningen färdigsoppor som står för den stora volymökningen. Man får hoppas att kunskapen att koka soppa inte gått förlorad. Skulle det finnas luckor i soppkunskaperna kanske de här raderna kan få en och annan att våga sig på ett soppkok. Svårt är det i alla fall inte, i synnerhet inte nu när det är lättkokta primörgrönsaker som utgör grunden.
Tomatsoppa kräver mogna tomater. Tidigt på säsongen brukar det innebära att man får köpa kvisttomater, ibland körsbärstomater, för att inte få hårda och smaklösa drivhustomater som knappt ens är röda. Soppan kokas med några potatisar som både gör soppan matigare och fungerar som redning. Den färdiga soppan smakas av med salt och peppar som vanligt, men dessutom lite socker som har en fantastisk förmåga att öppna tomatsmakerna i såväl soppa som sås. Grädde eller andra mjölkprodukter ska man däremot undvika då de kan ge en obehaglig bismak just i tomatsoppor.
Primörsoppa av mer traditionellt slag kan göras på snart sagt alla tidiga grönsaker. Här håller vi oss till blomkål, broccoli, späda morötter, sparris, salladslök och sockerärtor. Skulle man missa någon grönsak är det inte hela världen - laga soppan efter filosofin "man tager vad man haver".
Grön sparrissoppa är en vårsoppa av rang. För att få den krämigt slät och fin bör man ha tillgång till en rejäl matberedare eller kraftig mixer. Sparrisfibrerna är tuffa men tar man bort den nedre, hårda delen av sparrisen innan koket kan man klara sig med stavmixer. Även här kan en gnutta socker göra skillnad. Sparris utvecklar ibland en lätt besk smak som trollas bort med några nypor strösocker. Men vänta till sista stund med smaksättningen så att sötman inte slår igenom eftersom vätskan i soppan hela tiden reduceras samtidigt som smakerna förstärks.(TT)
Recept
Riktig tomatsoppa
För 4 personer
800 g solmogna tomater
4 potatisar, mjölig sort
1 liten gul lök
1 liter grönsaksbuljong
1 vitlöksklyfta
2 msk färsk basilika
1 1/2 msk tomatpuré
2 msk olivolja
salt och vitpeppar
1 tsk strösocker
Att äta till:
4 skivor vitt matbröd
2 msk olivolja
1 msk finhackad basilika
1. Skala och dela potatisarna i bitar. Skala och grovhacka den gula löken. Krossa tomaterna i en bunke.
2. Fräs den gula löken med olivolja i en stor kastrull. Lägg i potatisbitarna och slå i de krossade tomaterna med spad och allt. Pressa i vitlöksklyftan. Hacka och tillsätt 2 matskedar färsk basilika, både blad och stjälkar.
3. Låt soppgrunden sjuda några minuter innan grönsaksbuljong tillsätts. Därefter får soppan sjuda mycket sakta i 30 minuter innan den körs slät med mixerstav alternativt passeras. Tillsätt tomatpuré och smaka av med salt, vitpeppar och socker. Servera gärna med små, olivoljestekta brödtärningar rullade i finhackad basilika.
Primörsoppa
För 4 personer
4 små morötter, gärna med fästet kvar
1 litet blomkålshuvud
1 broccolistånd
3 salladslökar
1 bunt grön sparris
100 g sockerärtor
1 liter grönsaksbuljong
2 dl standardmjölk
2 1/2 msk vetemjöl + några matskedar vatten
4 kvistar färsk timjan
salt och vitpeppar
1. Ansa grönsakerna. Morötterna, om de är små, kan kokas hela med lite av blasten kvar. Större morötter delas antingen på längden eller i mindre bitar. Dela blomkål och broccoli i små buketter, strimla salladslöken.
2. Koka grönsakerna i buljong gjord på tärning eller fond. Lägg i blomkål och morötter först, broccoli och salladslök efter några minuter och sparris samt sockerärtor först i sista stund.
3. När grönsakerna är nästan mjuka tillsätts mjölken. Låt koka upp och red av med vetemjöl löst i vatten som silas ned i soppan för att inte några mjölklumpar ska följa med.
4. Låt soppan sjuda ett par minuter, smaka av med salt och vitpeppar och servera med färsk timjan eller andra örter som garnityr.
Grön sparrissoppa
För 4 personer
1 liter god grönsaksbuljong från tärning eller fond
2 dl grädde
500 g grön sparris
1 liten gul lök
1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten
1 krm strösocker
salt och vitpeppar
Till servering:
4 skivor vitt bröd
2 msk olivolja
1. Skär bort och kasta den nedre fjärdedelen av sparrisen som ofta är torr och trist. Skär bort sparrisknopparna och någon centimeter till och spara som garnityr. Till själva soppan hackas mittdelen av sparrisen grovt. Skala och hacka löken.
2. Koka upp buljongen. Tillsätt grädde, sparrishack och lök. Låt allt sjuda sakta utan lock i 15 minuter innan soppan körs slät i en matberedare eller med en kraftig mixer.
3. Koka upp den igen. Red lätt med majsstärkelse löst i vatten och låt soppan sjuda sakta i 5 minuter.
4. Tärna vitt bröd och ringla över god olja. Rosta brödtärningarna i het ugn. Vakta ugnen för brödtärningarna får snabbt färg och blir lätt för mörka. Ge sparrisknopparna ett uppkok i lättsaltat vatten.
5. Först nu smakas soppan av med socker (tar bort eventuell beska från sparrisen), salt och vitpeppar. Bjud soppan med de rostade brödbitarna i skål separat så de inte ligger och mjuknar i soppan. Garnera varje portion med lättkokta sparrisknoppar. (TT)