Jo visst, men här vill vi skapa texmexsmaken på egen hand. Utan kryddpåsar och andra genvägar. Och gärna med en svensk twist.
Svensk husmanskost tar sig nya uttryck. Förr var det grytor och stuvningar som gällde. I dag är det pizza, pasta och heta wokrätter som har tagit över. Alla som kommit upp en bit i åren kanske inte ser nyheterna som riktig husmanskost, men så kommer det ändå att bli med tiden, var så säker.
Ständig förändring
Våra matvanor står i ständig förändring och rätter kommer och går. Allt som rör om i grytorna, det må vara folkvandringar, upptäcktsresor eller krig, lämnar avtryck i matkulturen. En snabb koll i livsmedelsbutiken visar till exempel att allt vad texmex och tacos heter har kommit för att stanna. Där finns hyllmetrar av hel- och halvfabrikat, bara att komplettera med köttfärs och gräddfil.
HemlagatHär envisas vi dock med egenproducerad mat, så långt det går. Så fram med kniv och skärbräda - här ska det bli het kyckling på majsvåffla, Amerikainspirerad texmexpizza och grillade, tunna revben nästan som i Texas.
Ett hopkokTexmexmaten är ett hopkok av olika matkulturer som blandades i södra USA och norra Sydamerika när människor från olika håll och kanter strålade samman. Så småningom växte matkulturerna ihop till något som tog sig helt nya uttryck.
Hettan från kryddorna finns där. Några lämnar efter sig heta läppar och lätt brännande tunga, men bara för några minuter. Värre än så blir det inte. Alla rätter har det gemensamt att de kan lagas i svenska kök utan större krav på speciell utrustning eller extra finesser.
Dan Strandqvist/TT
dan.strandqvist@tt.se
Het kyckling på majsvåfflaFör 4 personer, 8-10 våfflor
Till våfflorna:
2 ägg
3 dl majsströ
2 dl vetemjöl
2 dl vatten
1 krm spiskummin
1 knapp tsk salt
10 droppar tabasco
1 msk rapsolja till våffeljärnet
Till kycklingen:
500 g benfritt kycklingkött
1 gul lök
1 liten burk majskorn, ca 140 g
1 vitlöksklyfta
1 jalapeño
500 g krossade tomater
rapsolja
1 krm spiskummin
salt
Att äta till:
flisad chili
blandade salladsblad
1. Blanda ägg med majsströ, vetemjöl, vatten, spiskummin, tabasco och salt i en bunke. Vispa samman allt till en slät smet.
2. Grädda våfflorna, 3-4 minuter per våffla, och lägg de färdiga på galler för att svalna. Vid servering värms våfflorna hastigt i ugn eller mikro.
3. Skär ned kycklingen i bitar med ett par centimeters sida. Skala och skär löken i tunna klyftor. Fräs tillsammans med kycklingbitar och olja i en vid panna. Tillsätt avrunna majskorn, riven vitlök, finstrimlad jalapeño och krossade tomater. Låt koka upp och krydda med spiskummin. Sjud kycklingen i 10 minuter utan lock. Smaka av med salt.
4. Värm våfflorna och lägg lite av kycklingen med tillbehör mitt på. Garnera med flisad chili och blandade blad.
Amerikansk bake up-pizza med texmexfyllning(förutom råvarorna behövs en låg pajform med löstagbar kant)
För 4 personer
Till degen:
25 g jäst
1 1/2 dl fingervarmt vatten
1 tsk socker
1 krm salt
2 msk rapsolja
4 1/2 dl vetemjöl
1 tsk torrjäst
Till tomatsåsen:
1 1/2 dl chilisås på tomatgrund
2 msk gul lök
3 msk grön paprika
1 vitlöksklyfta
2 msk rapsolja
Till fyllningen:
200 g riven ost
1/2 röd paprika
1/2 orange paprika
1/2 grön paprika
1/2 gul paprika
1 liten gul lök
Till toppingen:
200 g utskuren biff
1/2 pkt bacon (ca 75 g)
1 mogen avokado
70 g majskorn (1/2 burk)
flisad, torkad chili
rucolasallad
1. Blanda vetemjöl och torrjäst. Lös den färska jästen i fingervarmt vatten (37 grader). Tillsätt socker, salt, rapsolja och till sist mjöl- och torrjästblandningen. Låt degen jäsa under handduk i 35 minuter.
2. Blanda tomatsåsen av chilisås, finhackad lök, fint tärnad paprika, riven vitlök och rapsolja.
3. Förbered fyllningen genom att riva ost, skära paprikor i mindre bitar och löken i tunna klyftor.
4. Kavla ut degen. Pensla pajformen med ytterst lite rapsolja. Lägg degen över formen men lämna 3 centimeter deg utanför formen. Den överhängande degen viks dubbel för att få en markerad pizzakant som är typiskt för bake up-pizzor.
5. Lägg ett tunt lager tomatsås i botten (spara lite) och fortsätt med riven ost, paprika och lök. Grädda pizzan mitt i 250 graders ugn i cirka 7 minuter.
6. Strimla och stek biff och bacon. Skär avokadon i klyftor utan kärna och skal. När pizzan är färdigbakad toppas den med biff, bacon, avokado och majs. Strö över lite flisad chili och avsluta med att klicka över lite tomatsås som sparats och strö över rucolasallad.
Revben TexasstyleFör 4 personer
2 kg runna revbensspjäll
Till marinaden:
3 msk rapsolja
1 msk kinesisk soja
3 msk chilisås på tomatgrund
1 vitlöksklyfta
10 droppar tabasco
Att äta till:
1 burk kidneybönor, ca 400 g
1 tsk finhackad chipotle (rökt, torkad jalapeño)
1 dl chilisås på tomatgrund
1 krm spiskummin
1 mogen avokado
2 mogna tomater
rapsolja
salt
1 tsk flisad, torkad chili
rucolasallad
bladpersilja
1. Blanda marinaden och pensla köttet ganska rikligt på båda sidor. Lägg det på galler över en långpanna och sätt in den i 225 graders ugn. Beräkna tillagningstiden till 40 minuter. Vänd köttet efter halva tiden.
2. Lägg kidneybönorna i en sil och spola dem under rinnande vatten. Låt rinna av innan de blandas med hackad chipotle, chilisås och spiskummin. Bönblandningen kan serveras kall eller värmas lätt i en kastrull eller mikro.
3. Dela tomaterna i halvor som steks med snittsidan mot värmen i 2-3 minuter.
4. Dela spjällen och fördela i djupa tallrikar. Salta lätt. Garnera med stekta tomathalvor toppade med flisad chili och salt, kidneybönor, avokado skuren i bitar, rucolasallad och bladpersilja. (TT)