Natos behov av svensk flygspaning är fortfarande stort, enligt flygvapenchefen Anders Silwer.
Riksdagens mandat för insatsen går ut 24 oktober, men från Natos pågående försvarsministermöte i Bryssel kommer signaler om att den internationella Libyenoperationen kan behöva pågå ett tag till.
Samtidigt presenterade Försvarsmakten i dag nya bilder, både stillbilder och rörliga, från flyginsatsen över Libyen.
Bilderna som tagits med Gripens spaningskapsel på 7 500 meters höjd visar bland annat markstrider och fordonsförflyttningar i Libyen.
Den ena filmen visar hur rebeller grupperar bilar som beväpnats på olika sätt inför ett anfall. Den andra visar strider mellan rebeller och Ghadaffitroga i ett bostadsområde söder om Tripoli. På filmen ser man ett hus beskjutas med artillerield.
Gripenplanens bilder ger Nato ett bättre underlag när det gäller att välja mål och hur nära man kan bekämpa mål för att undvika skador för tredje part.
- Skillnaden är att våra spaningar nu är mer koncentrerade till områdena Sirte och Bani Walid, där de mest intensiva striderna pågår, säger flygvapeninspektör Anders Silwer.
De svenska flygplanen har så här långt utfört ungefär 600 uppdrag och totalt 1 700 flygtimmar. Silwer uppger att Nato nu efterfrågar "dynamisk spaning".
Det innebär att Gripenplanen ska vara beredda att ge sig iväg på uppdrag inom en timme. De kan också få besked om spaningsmål när de är i luften. Under våren och sommaren har planen utfört två fasta uppdrag om dagen.
Han uppger att Libyeninsatsen gett flygvapnet viktig erfarenhet, eftersom det var så länge sedan svenska stridspiloter deltog i en internationell insats.
- Vi har lärt oss väldigt mycket. Det var ju 50 år sedan sist. Hälften av våra stridspiloter har gjort minst tio uppdrag i Libyen. De är en bra kunskapsbas, säger Anders Silwer.