Medan allt fler företagare får näringsförbud har kronofogdarna svårigheter att hinna kontrollera att förbuden följs. Och många bryter troligen mot det, säger juristen hos Kronofogdemyndigheten Ann-Marie Ahlqvist till Sveriges Radios Ekoredaktion.
Så många som var femte med näringsförbud beräknas ägna sig åt affärsverksamhet. 824 personer har förbud i Sverige, enligt Ekot.
Kontrollerna ska göras en gång om året och fogden tar då direkt kontakt och frågar den berörda. Men hur ofta det sker varierar i olika delar av landet. I Stockholms län undgår var sjätte kontrollen medan det gällde hälften av dem med näringsförbud i Västra Götalands län. Kronofogden Lars Grimby i Göteborg har två förklaringar till att fogdarna inte klarar att kontrollera alla: arbetsbelastningen och att många inte är nåbara.
Vanligt skäl till näringsförbud är brottslighet i samband med ett företagskonkurs, till exempel grova bokförings- och skattebrott.