Hemlagade burgare är bäst

Egentligen borde den här texten börja med en varning. Hemlagade hamburgare kan vara vanebildande.

Bästa burgarna gör man själv. Allt från eget bröd till hamburgare som är saftiga och goda. Sedan spelar det mindre roll om det är nötkött och bacon eller kyckling.

Bästa burgarna gör man själv. Allt från eget bröd till hamburgare som är saftiga och goda. Sedan spelar det mindre roll om det är nötkött och bacon eller kyckling.

Foto: Dan Strandqvist / TT

STOCKHOLM2014-01-09 09:34

Redan efter några tuggor kan man vara fast och sedan smakar det mesta man köper halvfärdigt både trist och förutsägbart.

Hur smakar egentligen en hamburgare? Utan alla tillbehör och dressingar som kuliss? Inte är det någon höjdare precis. Ofta för salt, grillkryddig och med obefintlig köttsmak. Dessutom är industriellt framställda hamburgare ofta torra, vilket inte är så konstigt eftersom själva tillverkningen bygger på sammanpressning.

Tar man sig i stället tid att göra egna hamburgare, gärna på nymalt framdelskött från nöt, blandat med en mindre del bacon, blir resultatet något helt annat. Med rätt kött i kvarnen, där lite naturlig fettvävnad får hänga med, blir hamburgaren saftig och smakfull.
För att hamburgaren på nötkött ska ha kvar sin saftighet bör den inte vara för tunn. Tunna hamburgare, ibland två i samma bröd, är ett påfund från snabbmatsbranschen där tid är pengar. Då prioriterar man kort tillagningstid före smak och konsistens.
Till sist, hoppa över allt vad grillkryddor heter och stanna vid salt och peppar.

Kycklingburgare är mer beroende av sin stek-yta för att hålla samman. De görs inte fullt så tjocka men i gengäld kan de kryddas med både curry och vitlök. Smeten blir ganska lös och till skillnad från nötburgarna, som formas på fuktad skärbräda, måste kyckling-smeten klickas ut direkt i pannan och formas vid tillagningen. Stor stekpanna och inte för många åt gången är nyckeln till lyckade kycklingburgare. Och så lite pekpinnar, som alltid vid tillagning av rå kyckling: Tvätta händer och alla redskap noga och se till att köttet blir helt genomstekt. Sedan kan man lugnt äta.

Egna hamburgerbröd är rena barnleken, förutsatt att man har en maskin som utför jobbet. Ingredienslistan är föredömligt kort och resultatet blir levande bröd med något så ovanligt i sammanhanget som både smak och doft.

Dan Strandqvist/TT
dan.strandqvist@tt.se

Hamburgerbröd
4-6 stycken
25 g blå jäst (1/2 paket)
5 dl fingervarmt vatten
1 msk rapsolja
1 liter vetemjöl
1 tsk salt
2-3 msk sesamfrön
1. Värm vattnet till fingertemperatur. Smula i jästen och se till att den löser sig helt. Tillsätt rapsolja och vetemjöl. Arbeta degen lugnt i 4 minuter, därefter mer kraftfullt i 8 minuter, det går lättast i maskin. Tillsätt salt och knåda degen någon minut till.
2. Låt degen jäsa i sin bunke med handduk över i 30 minuter.
3. Dela degen i 4 eller 6 delar som rullas och läggs på plåt med bakplåtspapper. Jäs bröden i 15 minuter under handduk. Pensla ovansidan med vatten och strö över sesamfrön.
4. Grädda av mitt i 250 graders ugn i 10 minuter. Låt bröden svalna under en ren handduk innan de delas.

Maffiga hamburgare
För 4 personer
700 g mörad högrev eller bog av nöt
1 paket tärnad bacon 145 g
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
smör och rapsolja
1. Mal högrev och bacon i köttkvarn. Arbeta färsen med salt och svartpeppar.
2. Forma 4 stora och framför allt ganska tjocka hamburgare (cirka 3 centimeter) som först steks i lika delar smör och rapsolja i panna 2 minuter per sida och sedan eftersteks i 175 graders ugn i 10 minuter.

Kycklingburgare
För 4 personer
600 g benfritt kycklingkött
1 ägg
1 krm curry
1 vitlöksklyfta
2 krm salt
1 krm vitpeppar
rapsolja
1. Skär kycklingköttet i bitar som körs till färs i matberedare. Blanda färsen med curry och ägg. Pressa i en vitlöksklyfta, salta och peppra.
2. Hetta upp en stekpanna, tillsätt rapsolja och forma fyra kycklingburgare direkt i pannan. Smeten är ganska lös innan den hunnit få yta. Stek första sidan 2 minuter, justera ned värmen och vänd försiktigt. Det kan vara vettigt att steka kycklingburgarna i omgångar så att de inte trasas sönder när de vänds. Stek andra sidan 2-3 minuter på lägre värme. Kycklingburgare måste alltid vara helt genomstekta.

Tuff hamburgerdressing
För 4 personer
3 msk majonnäs
3 msk ketchup
2 msk mild senap
2 msk bostongurka
1/2 krm mald kummin
Blanda ihop samtliga ingredienser, gärna en stund i förväg så att smakerna hinner utvecklas. Känner man sig tveksam till att krydda med kummin kan man ersätta med svartpeppar.

Currydressing
Till 4 hamburgare
4 msk majonnäs
4 msk crème fraiche
1 msk finhackad rödlök
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk curry
salt och peppar
1. Skala och finhacka rödlök. Skala och riv vitlöksklyftan. Blanda löksorterna med majonnäs och crème fraiche.
2. Krydda dressingen med curry, styrkan avgör man själv. En halv tesked curry ger mild smak. Vill man ha het curry är det bättre att spetsa dressingen med cayennepeppar i stället. Smaka av med salt och eventuellt lite peppar mot slutet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!