Hitta snabbaste vägen i mobilen

Mobiltelefonen talar om för dig vilken väg till jobbet som går snabbast just nu. Det blir möjligt genom en ny svensk uppfinning som samlar in data från trafikanternas mobiltelefoner och räknar ut hur man ska köra.

Foto: Fotograf saknas!

Stockholm2010-12-10 06:30

Trelocity Drive Time heter tjänsten som just nu testas av flera hundra bilister runt om i Sverige.

- Tanken är inte att erbjuda en vanlig gps-tjänst där vi visar bilisten vägen. I stället använder vi mobilen för att i text, och så småningom tal, berätta vilka alternativ som finns, säger Linköpingföretaget Trelocitys vd Patrik Eveborn.

Finns den i Linköping?

- Nej, inte ännu, eftersom vi inte har ett tillräckligt stort antal användare. Trafikverket har inte heller byggt ut sitt system med radar och andra givare som vi kan använda oss av.

Alla som kör bil känner igen problemet med att hamna i en kö: Ska man snällt sitta kvar och hoppas att det löser sig snart, eller ska man välja en annan väg i hopp om att det går snabbare? En vanlig gps talar ju bara om hur långt det är, inte hur snabbt vägen går att köra just vid en viss tidpunkt.

Trelocity Drive Time löser problemet genom att mäta hastigheten på ett stort antal bilar som är i rörelse i en stad och sedan låta ett datorprogram räkna ut den totala restiden för olika vägval.

Information från taxi

Sedan ett par år hämtar man exempelvis in den här informationen från Taxi Stockholms drygt 1 500 bilar. Resultatet är en tjänst som bland annat visas på Dagens Nyheters nätupplaga och används av de regionala ABC-nyheterna i SVT.

Nu tar Trelocity, tillsammans med Trafikverket och ett EU-projekt, steget vidare för att utveckla en mer personlig tjänst som kan användas under bilfärden.

- Jag tror att våra framtida användare främst är dem som arbetspendlar i storstäder. Det är där köerna finns och det är där man kan spara en hel del restid genom att välja rätt väg.

Tjänsten bygger på att man känner till sin resväg. Tanken är alltså att bilisten själv vet ungefär vilka alternativa resvägar som finns, vilket gör att han eller hon inte behöver en exakt färdbeskrivning utan kan ta beslut utifrån en kort textrad, där även en ungefärlig restid anges.

Behöver bilisterna rapportera in någon information till er?

- Nej, tjänsten bygger bara på den position som telefonen meddelar oss och som vi sedan bearbetar till information för bilisterna.

Med stöd av er information kan ni lätt konstatera att just där kör Correns reporter Lars Åbom. Hur går det med integriteten?

- Så fort vi har fått in en bils position och lagt in den i systemet kastar vi bort den och uppgiften blir inte möjlig att spåra.

Minska restid

Det storskaliga test som just nu pågår ska visa vilken effekt den här typen av tjänst får för bilisterna.

- Vi är väldigt nyfikna på att se om bilisterna ändrar sitt körbeteende. Förhoppningen är ju att många kan minska sin restid, säger Trafikverkets projektledare Johnny Svedlund.

- På sikt vore det intressant om man kunde kombinera den här tjänsten med information från kollektivtrafiken så att man kan jämföra vad som går fortast, att ta bilen, bussen eller pendeltåget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om