Hjortron­ - ett nyttigt festbär

Hjortron - myrens guld - används framför allt till sylt. Men de gyllene bären kan även bjudas till mat och trivs utmärkt tillsammans med ost och äkta vanilj.

Friterade ostbollar med hjortron är en variant på temat friterad ost och hjortron som var en storsäljare på krogarna under 1970-talet.

Friterade ostbollar med hjortron är en variant på temat friterad ost och hjortron som var en storsäljare på krogarna under 1970-talet.

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm)2014-09-11 06:00

Hjortron kallas bär men är egentligen en grupp av stenfrukter. De växer på ogästvänliga myrar, helst i norr, och de som står ut med sankmark och mygg kan göra sig en hacka på att plocka och sälja dem. Men myrmarkens guld är ett nyckfullt bär. Ena året växer de i drivor för att lysa med sin frånvaro nästa. Det beror på att de blommar tidigt och är känsliga för kyliga frostnätter.

Hjortron är vitaminrika, framför allt på C-vitamin men de innehåller även A-, E- och K-vitaminer samt en rad nyttiga mineralämnen.

De flesta hjortron som plockas blir sylt. För att sylten ska bli god får man inte snåla med socker. Till ett kilo bär går det åtminstone åt 600 gram socker, men vill man ha riktigt söt sylt, exempelvis till desserter, kan man öka mängden socker till närmare 800 gram.

Kombinationen hjortron och ost är välkänd. På 1970-talet var panerad och friterad camembert med persilja och varm hjortronsylt superinne. Åtminstone bland kroggäster. I köket ansågs rätten vara en plåga eftersom paneringen släppte vid friteringen och oljan fick bytas flera gånger under samma arbetspass. Här gör vi en variant på samma tema, friterade ostbollar som serveras med honungssötad hjortronsylt och blandade salladsblad. Gott som inledning, eller som mellanrätt, om man tänker slå på stort.

Crepes med hjortron och riven Västerbottenost är en annan variant på samma tema. Kombinationen kan tyckas märklig, men den funkar både som förrätt och lätträtt, typ överraskande vickningsmat och är riktigt god.

Hjortronbakelser och hjortronparfait är två goda desserter. Parfaiten har fördelen att den inte bara kan utan måste förberedas för att hinna frysa innan servering.(TT)

Recept Crêpes med hjortron och Västerbottenost Ostbollar med hjortronsylt Hjortronbakelser Hjortronparfait Att dricka till:

För 4 personer, cirka 8 stycken

Till crêpesen:

1 1/2 dl vetemjöl

1 dl vatten

2 ägg

1 1/2 dl standardmjölk

2 msk smör

Till fyllningen:

1 dl god hjortronsylt

100 g riven Västerbottenost

Att äta till:

rucolasallad

bladpersilja

50 g riven Västerbottenost till gratinering

1. Vispa samman mjöl och vatten till en slät smet. Vispa i äggen ett och ett samt avsluta med mjölken. Smält smöret och blanda det i smeten. Ställ den svalt i en timme innan crpesen gräddas. Crpes ska vara cirka 14-15 centimeter i diameter. Lättast går det i särskild crpeslagg, men det går även med vanlig stekpanna. Beräkna stektiden till en minut per sida i medelvarm panna.

2. Lägg ut de färdiga crpesen på arbetsbänken och lägg en sträng med hjortronsylt och riven Västerbottenost tvärs över varje crpes. Rulla försiktigt ihop och lägg över i en ugnsfast form.

3. Fördela riven Västerbottenost över och gratinera i 225 graders ugn i cirka 5-6 minuter eller till dess osten smält. Servera direkt med rucolasallad och persilja.

Cirka 20 stycken

2 dl riven hårdost, gärna lagrad grevé

1 dl veteströbröd

1 msk färsk, hackad oregano

svartpeppar

2 ägg

Till fritering:

1 dl vetemjöl

1 dl veteströbröd

friteringsolja

Att äta till:

2 msk honung

4 msk hjortronsylt

rucolasallad

1. Riv osten och blanda med veteströbröd, färsk hackad oregano och svartpeppar. Separera äggen. Rör ned gulorna i ostsmeten och forma små bollar.

2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vänd bollarna först i mjöl, sedan vispad äggvita och sist i veteströbröd. Låt dem ligga och "torka" lite efter äggvitan så fäster ströbrödet bättre. Fritera i 160-gradig olja tills de har fått fin färg och lägg dem på hushållspapper att rinna av.

3. Värm honung och hjortronsylt och servera bollarna med ljummen sylt och honungsblandning samt några blad ruccolasallad.

För 8 personer

Till kakan:

3 ägg

2 dl strösocker

2 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

2 tsk bakpulver

1 dl kokande vatten

Till fyllning och garnering:

2 dl vaniljkräm

3 dl vispad grädde

2 dl söt hjortonsylt

citronmeliss

1. Vispa ägg och socker till en fluffig smet. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke. Blanda ned mjölblandningen i äggsmeten och avsluta med kokhett vatten. Se till att smeten blir helt klumpfri.

2. Smöra och bröa en liten långpanna eller ugnsfast form. Häll ut smeten i formen och grädda kakan i 175 graders ugn, nedre delen, i 30 minuter. Låt den färdiga kakan vara kvar i formen cirka 10 minuter innan den försiktigt lossas och stjälps upp. Låt svalna.

3. Ta ut 8 runda bakelser med en utstickare eller ett glas. Dela varje bakelse i tre delar med en vass kniv.

4. Bred ut vaniljkräm på nedersta skivorna, söt hjortonsylt på andra och avsluta med vispad grädde på tredje. Grädde kan även strykas längs sidorna på bakelserna. Spritsa en liten kant med vispad grädde överst och garnera med hjortronsylt och citronmeliss.

För 4 personer

4 äggulor

1 1/2 dl florsocker

1 vaniljstång

3 1/2 dl grädde

1 msk citruslikör (kan uteslutas)

100 g hjortron

Att äta till:

vispad grädde

exotisk frukt som passionsfrukt, physalis och inte minst god hjortronsylt

italienska mandelskorpor

1. Snitta och skrapa ur vaniljstången. Vispa äggulor, socker och de smakrika fröna från vaniljstången på mycket låg värme. Vispa till dess massan blir rejält fluffig, cirka 8-10 minuter.

2. Lyft kastrullen från spisen till ett kallt underlag och fortsätt vispa tills massan blir sval.

3. Rör ned grovt hackade hjortron, likör och vispad grädde.

4. Klä en rak sockerkaksform med plastfilm. Häll ut parfaitmassan i formen och ställ in i frysen. Den är färdig att servera efter 6 timmar. Servera med mandelskorpor, vispad grädde och lite exotiska frukter. (TT)

Mulderbosch Cardonnay (6006) för 119 kronor är ett välgjort vin från Sydafrika. Fruktig smak och doft som passar till lättare rätter, ljust kött, fågel och fisk. Passar även till crpes och ostbollar. Till hjortrondessertbakelser och parfait rekommenderas det vita portvinet Offley Cachucha (8106) för 122 kronor. (TT)

Bildtext 1: Hjortron växer på otillgängliga platser som myrar och blötmarker.

Foto: Dan Strandqvist

Bildtext 2: Hjortron växer på otillgängliga platser som myrar och blötmarker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om