Recept Crêpes med hjortron och Västerbottenost Ostbollar med hjortronsylt Hjortronbakelser Hjortronparfait Att dricka till:
För 4 personer, cirka 8 stycken
Till crêpesen:
1 1/2 dl vetemjöl
1 dl vatten
2 ägg
1 1/2 dl standardmjölk
2 msk smör
Till fyllningen:
1 dl god hjortronsylt
100 g riven Västerbottenost
Att äta till:
rucolasallad
bladpersilja
50 g riven Västerbottenost till gratinering
1. Vispa samman mjöl och vatten till en slät smet. Vispa i äggen ett och ett samt avsluta med mjölken. Smält smöret och blanda det i smeten. Ställ den svalt i en timme innan crpesen gräddas. Crpes ska vara cirka 14-15 centimeter i diameter. Lättast går det i särskild crpeslagg, men det går även med vanlig stekpanna. Beräkna stektiden till en minut per sida i medelvarm panna.
2. Lägg ut de färdiga crpesen på arbetsbänken och lägg en sträng med hjortronsylt och riven Västerbottenost tvärs över varje crpes. Rulla försiktigt ihop och lägg över i en ugnsfast form.
3. Fördela riven Västerbottenost över och gratinera i 225 graders ugn i cirka 5-6 minuter eller till dess osten smält. Servera direkt med rucolasallad och persilja.
Cirka 20 stycken
2 dl riven hårdost, gärna lagrad grevé
1 dl veteströbröd
1 msk färsk, hackad oregano
svartpeppar
2 ägg
Till fritering:
1 dl vetemjöl
1 dl veteströbröd
friteringsolja
Att äta till:
2 msk honung
4 msk hjortronsylt
rucolasallad
1. Riv osten och blanda med veteströbröd, färsk hackad oregano och svartpeppar. Separera äggen. Rör ned gulorna i ostsmeten och forma små bollar.
2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vänd bollarna först i mjöl, sedan vispad äggvita och sist i veteströbröd. Låt dem ligga och "torka" lite efter äggvitan så fäster ströbrödet bättre. Fritera i 160-gradig olja tills de har fått fin färg och lägg dem på hushållspapper att rinna av.
3. Värm honung och hjortronsylt och servera bollarna med ljummen sylt och honungsblandning samt några blad ruccolasallad.
För 8 personer
Till kakan:
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokande vatten
Till fyllning och garnering:
2 dl vaniljkräm
3 dl vispad grädde
2 dl söt hjortonsylt
citronmeliss
1. Vispa ägg och socker till en fluffig smet. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke. Blanda ned mjölblandningen i äggsmeten och avsluta med kokhett vatten. Se till att smeten blir helt klumpfri.
2. Smöra och bröa en liten långpanna eller ugnsfast form. Häll ut smeten i formen och grädda kakan i 175 graders ugn, nedre delen, i 30 minuter. Låt den färdiga kakan vara kvar i formen cirka 10 minuter innan den försiktigt lossas och stjälps upp. Låt svalna.
3. Ta ut 8 runda bakelser med en utstickare eller ett glas. Dela varje bakelse i tre delar med en vass kniv.
4. Bred ut vaniljkräm på nedersta skivorna, söt hjortonsylt på andra och avsluta med vispad grädde på tredje. Grädde kan även strykas längs sidorna på bakelserna. Spritsa en liten kant med vispad grädde överst och garnera med hjortronsylt och citronmeliss.
För 4 personer
4 äggulor
1 1/2 dl florsocker
1 vaniljstång
3 1/2 dl grädde
1 msk citruslikör (kan uteslutas)
100 g hjortron
Att äta till:
vispad grädde
exotisk frukt som passionsfrukt, physalis och inte minst god hjortronsylt
italienska mandelskorpor
1. Snitta och skrapa ur vaniljstången. Vispa äggulor, socker och de smakrika fröna från vaniljstången på mycket låg värme. Vispa till dess massan blir rejält fluffig, cirka 8-10 minuter.
2. Lyft kastrullen från spisen till ett kallt underlag och fortsätt vispa tills massan blir sval.
3. Rör ned grovt hackade hjortron, likör och vispad grädde.
4. Klä en rak sockerkaksform med plastfilm. Häll ut parfaitmassan i formen och ställ in i frysen. Den är färdig att servera efter 6 timmar. Servera med mandelskorpor, vispad grädde och lite exotiska frukter. (TT)
Mulderbosch Cardonnay (6006) för 119 kronor är ett välgjort vin från Sydafrika. Fruktig smak och doft som passar till lättare rätter, ljust kött, fågel och fisk. Passar även till crpes och ostbollar. Till hjortrondessertbakelser och parfait rekommenderas det vita portvinet Offley Cachucha (8106) för 122 kronor. (TT)
Bildtext 1: Hjortron växer på otillgängliga platser som myrar och blötmarker.
Foto: Dan Strandqvist
Bildtext 2: Hjortron växer på otillgängliga platser som myrar och blötmarker.