Klassisk meny i midsommar

På midsommar är det landet som gäller. Alla som kan flyr stan och söker sig till torp och sommarstugor med blommande ängar utanför dörren. Hur mysigt som helst, i synnerhet om man har förberett lite av maten hemma.

Ge midsommarmaten en behaglig syrlighet med inkokt citronlax och rabarberpaj med jordgubbar.

Ge midsommarmaten en behaglig syrlighet med inkokt citronlax och rabarberpaj med jordgubbar.

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm2014-06-12 11:47

Planera är ett ord som många hatar, men som lika väl är grunden till en lyckad sommarfest. Har man hygglig koll på hur många som kommer och vilka matlagningsmöjligheter som står till buds är mycket vunnet. Det vet alla som slitit i bristfälliga torpkök där inget tycks fungera och det mesta av moderna bekvämligheter saknas.

Basen i midsommarköket är både enkel och trygg. Matjessill, gräslök, gräddfil, kokt färskpotatis, jordgubbar och vispad grädde ska inte vara några problem. Vill man göra något extra kan det vara smart att göra det hemma och ta med. Inkokt citronlax går i och för sig att laga på en enkel vedspis, men det är så mycket enklare att laga fisken hemma i det välutrustade köket.

Normal kokas lax in i hela filéer. Resultatet blir säkert bra rent smakmässigt, men den hela fisken blir otymplig att släpa med sig. Bättre att satsa på små bitar lax som kokas in i lågtempererad vätska för att slippa vita hinnor av äggviteämnen som frigörs vid för stark upphettning.

Fisken serveras kyld och är god i sig, men med en citronkryddad gräddfilssås är den oslagbar.

Den traditionella matjessillen kan varieras. Testa att bjuda den med citron, lime, hackad soltorkad tomat, tunna skivor purjolök och dill. Smaken blir frisk och gifter sig, som man brukar säga, med den söta och fylliga majtessillsmaken.

Avslutningen med jordgubbar är ristad i sten men den går att variera. En välfylld och sötad rabarberpaj smakar syrligt och gott och kompletterar de söta jordgubbarna på ett tilltalande sätt. Svensk, nyskördad rabarber ska inte jämföras med de rabarberstjälkar som importeras tidigt på säsongen. De har bara utseendet gemensamt med vår svenska rabarber som med hjälp av socker får riktigt fin smak.

Recept

Matjessill med soltorkade tomater

För 4 personer

3 burkar avrunnen majtessill, ca 325 g fisk netto

4 msk finhackad, soltorkad tomat i olja

1 dl fint strimlad purjolök från mittbiten

1 msk färskpressad citron

1 msk färskpressad lime

dill

1. Låt matjessillen rinna av i en sil eller ett durkslag. Skär upp i två centimeter breda bitar som arrangeras på ett uppläggningsfat. När man lägger upp skuren matjessill på professionellt vis ska filén se ut att vara hel, det vill säga bitarna ska ligga i den ordning de hade från början.

2. Hacka de soltorkade tomaterna fint. Skölj och skär purjolöken i mycket tunna skivor. Dela och pressa ut saft från citronen och limefrukten.

3. Fördela tomathacket över sillen och toppa med purjolöksringar och avsluta med citron- och limesaft. Färska dillvippor ger extra smak- och stilpoäng.

Inkokt citronlax

För 4 personer

600 g färsk lax från mittbiten, utan skinn och ben

Till inkokningslagen:

1 liter vatten

1 msk vitvinsvinäger

8 krossade vitpepparkorn

1 msk salt

1 citron

Till dekorering:

citron

dill

Till såsen:

2 dl crème fraiche

1 dl majonnäs

0,5dl vatten

1 tsk vitvinsvinäger

1 tsk finrivet citronskal

1. Se till att laxen är skinn och benfri. Skär bort den tunna delen längst ned mot buken. Skär den tjocka delen av filén i jämnstora bitar, cirka 5x5 centimeter. Placera bitarna i en ugnssäker form med höga kanter.

2. Sätt ugnen på 100 grader. Tvätta citronen och skär bort det yttersta gula skalet. Koka upp en liter vatten och lägg i skalbitarna. Smaksätt vidare med vinäger, krossade vitpepparkorn, salt och saften från citronen.

3. Sila försiktigt ned lagen i formen med fiskbitarna. Lägg på lock eller täck med folie och sätt in formen i ugnen. Låt laxen stå i den 100-gradiga ugnen i 10 minuter. Ta ut och lägg upp direkt på ett fat.

4. Låt den svalna något. Den kan antingen serveras ljummen eller kylas före servering. Garnera gärna varje laxbit med en bit renskuren citron (utan hinnor, kärnor eller skalrester) och färsk dill.

5. Tvätta citronen till såsen noga. Riv bort en tesked av det yttersta gula skalet. Blanda skalraspet med crème fraiche, majonnäs, vatten och lite vitvinsvinäger. Smaka av med salt. Servera såsen kyld.

Kokt färskpotatis

Potatisen är viktig på midsommar. Beräkna minst tre stycken per person, lite beroende på storleken på knölarna. Håll koll på koktiden så att de inte kokar sönder. Lägg gärna i några dillstjälkar i kokvattnet och snåla inte på saltet. Den som vill kan lägga i en klick smör i de varma potatisarna och strö över lite flingsalt efteråt i stället.

Rabarberpaj med jordgubbar

För 8-10 personer

Till degen:

400 g vetemjöl

200 g smör

2 msk kallt vatten

Till fyllningen:

750 g nyskördad rabarber

5 msk strösocker

3 msk potatismjöl

Till pensling:

1 ägg

Till servering:

1 liter jordgubbar

1. Kör samman smör och mjöl i matberedare med kniven monterad. Avsluta med kallt vatten som får degen att gå ihop. Låt den vila en stund före utbakning.

2. Tvätta och skär rabarberstjälkarna i centimeterbreda bitar. Blanda dem med strösocker i en skål.

3. Kavla ut pajdegen mellan dubbla bakplåtspapper. Smöra en pajform med löstagbar kant, som är 26 centimeter i diameter. Dra bort det översta bakplåtspappret och vänd ned degen med hjälp av det andra bakplåtspappret. Tryck försiktigt degen på plats i formen. Förgrädda skalet 10 minuter på låg fals i 225 graders ugn med bakplåtspappret kvar som stöd för degen.

4. Ta ut pajen och dra försiktigt bort bakplåtspappret. Sila bort överbliven vätska från rabarbern. Pudra hälften av potatismjölet i botten på pajskalet, slå i hälften av den avrunna rabarbern, därefter resterande potatismjöl och sist kvarvarande rabarber. Potatismjölet gör att rabarberpajen inte bli onödigt fuktig.

5. Kavla ut degen som är kvar och sporra ut smala remsor och läggs i ett rutmönster över pajen. Finns det deg kvar kan man forma en lång "orm" som placeras längs kanten för att hålla rutmönstret på plats. Pensla pajdegen med uppvispat ägg och sätt in pajen i ugnen igen i 25 minuter. (TT)

Att dricka till:

Normalt är det öl och nubbe som gäller till midsommarmaten, åtminstone så länge det handlar om sill. Till den inkokta laxen passar även vin, gärna ett svalt vin på Pinot gris-druvor. Pinor Gris Réserve (2119) för 89 kronor är ett utmärkt val.

Annars är kallt mineralvatten med is, några citronskivor och jordgubbar, allt blandat i stor tillbringare, alltid ett slagkraftigt alternativ. (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!