Det finns två sätt att duka fram en trevlig och god påskmåltid. Är man många som samlas är buffén att föredra. Blir man bara en handfull personer känns det lite överdrivet med buffé utan då passar en god trerätters middag bättre.
Buffén byggs upp kring sill, gärna med mycket örter och grönsaker i stället för julens tunga majonnäsbaserade sillblandningar, kallskuret kött, fräscha sallader, pajer med allehanda fyllningar och gott bröd. Sedan kan man bygga på med köttbullar, prinskorv och öppen omelett grön sparris om man vill.
En trerätters middag med sittande värd och värdinna kräver förberedelser för att slippa jaga runt i köket när gästerna väl kommit. Inled med kalla ägg toppade med rom och dill. Äggen kokas i förväg och öppnas i den spetsiga änden. Ta bort skal och lite av ägget och fyll i stället med stenbitsrom, eller löjrom. Stenbitsromen är i regel så fast att den klarar att ligga kvar, men väljer man löjrom måste man vara på sin vakt. Amerikansk löjrom, den som vanligtvis säljs i affärerna, är ganska lös med påföljd att den gärna rinner av ägget eller den plats där en placeras. För att få den tätare kan man lägga den i sil och låta den rinna av under 10-15 minuter. Svensk löjrom är däremot så fast att den lätt kan formas och placeras utan att den rinner. Koka och öppna äggen i god tid. Lägg på rom och garnera i sista stund.
Halstrad lax
Halstrad lax med gräslökssås är härligt fräsch påskmat. Lätt och lyxig med löjrom som garnityr. Laxen kan förberedas och sedan bara värmas hastigt i ugn. Tänk bara på att inte steka laxen helt igenom om den ska värmas före servering. En dryg minut på vardera sidan är fullt tillräckligt om man sedan ger den 3-4 minuter i 200 graders ugn innan den ska bjudas.Såsen kokas i god tid, men vänta med gräslöken till dess såsen värms. Då behåller gräslöken sin fina färg.
Vårens festrätter bjuds med krispiga primörgrönsaker. Sockerärter, små svampar, morötter, broccolibuketter är några exempel. Koka dem var för sig i god tid. Var noga med passningen så de inte blir för mjuka och trista. Lyft upp dem med hålslev och lägg i iskallt vatten så kokningen avstannar.
Vid serveringen behöver man bara doppa dem några sekunder i kokande vatten för att de ska bli varma och goda.
Citruslikör
Ingen middag utan en värdig avslutning. Tänk på att en god dessert är ofta det vi minns bäst av en middag. Här laddar vi med panna cotta smaksatt med äkta vaniljstång och några droppar citruslikör och en spännande stjärnaniskaramell att ringla runt på tallrikarna.
Panna cotta är hur enkelt som helst att göra. Förbered gärna dagen innan, men se till att gräddpuddingarna blir ordentligt täckta med plastfilm innan de sätts in i kylskåpet. Karamellsås är inte det lättaste att lyckas med, men det finns knep även här. Flera dagar i förväg kan karamellsåsen förberedas. Smält sockret i kastrull. Vanligtvis slutar det med att sockret klumpar sig och blir alldeles för hårt. Ge inte upp utan låt sockret svalna och slå på lite vatten och låt allt stå och dra ett dygn. Vattnet löser upp delar av sockret och får fin smak. Sila och koka upp på nytt med ett par frön från stjärnanis i kastrullen. Sjud varsamt till dess karamellsåsen börjar tjockna. Ta upp och kasta stjärnanisfröna och såsen är färdig att servera när den svalnat helt. Skulle det bli karamellsås över är den supergod att ringla över försäsongens lite smaklösa jordgubbar.
Recept:
Påskägg med romtopp
för 4 personer
4 stora ägg (frukostägg)
1 liten burk röd stenbitsrom eller löjrom
dill
citron
1. Lägg äggen i en kastrull med kallt vatten. Koka upp och sjud äggen ytterst försiktigt i 4 minuter. Därefter spolas äggen i kallt vatten. Låt äggen svalna.
2. Knacka hål på skalet i toppen på äggen och gör en öppning på cirka tre centimeter. Ta bort äggvitan så att äggen inte sticker upp ur skalet.
3. Sätt äggen i äggkoppar. Gör en topp av stenbitsrom och lägg i öppningarna. Garnera med dill och en liten bit citron.
Halstrad lax med gräslökssås
för 4 personer
600 g putsad laxfilé
salt och vitpeppar
smör till halstringen
Till såsen:
2 dl vatten
1/2 dl torrt vitt vin
2 dl grädde
maizena till redning
1 msk koncentrerad kycklingfond
salt och vitpeppar
3 msk fint skuren gräslök
100 g löjrom
dill
grönsaker, exempelvis sockerärter,
broccolibuketter, blandade salladsblad, tomater eller sparris
1. Se till att laxen är skinn- och benfri. Dela filén i portionsbitar.
2. Koka upp vatten, torrt vitt vin och grädde i en kastrull. Red av med maizena löst i några matskedar vatten. Tillsätt koncentrerad kycklingfond och sjud såsen sakta utan lock i fem minuter. Smaka av med fint skuren gräslök, salt och vitpeppar.
3. Hetta upp en stekpanna och lägg i minimalt med fett. Pannan ska bara blankas av med fett så att inte fisken bränner fast. Lägg i laxbitarna och sänk värmen något. Efter en minut vänds laxbitarna och halstras färdigt, vilket normalt tar två till tre minuter.
4. Slå lite sås på varma tallrikar och lägg upp laxen. Garnera med en klick löjrom, dill och grönsaker. Bjuds med kokt potatis eller buljongkokt vildrisblandning.
Potatisgratäng med purjolök och örter
för 4 personer
1 kg potatis, gärna mjölig sort
1 gul lök
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
2 msk hackad persilja
3 msk fint hackad färsk rosmarin
4 dl grädde
2 dl grönsaksbuljong
salt och vitpeppar
1. Skala och skiva potatisen. Skala och skiva den gula löken. Skölj och strimla purjolöken. Skala och finhacka vitlöken tillsammans med persilja och färsk rosmarin.
2. Smöra en ugnsfast form och varva potatis med lök och örter. Avsluta med potatis. Salta och peppra varsamt.
3. Blanda grädde och buljong i en skål och slå vätskan över gratängen. Grädda 40-45 minuter i 200 graders ugn. Kontrollera att potatisen är helt mjuk innan gratängen serveras.
Panna cotta med stjärnaniskaramell
för 6-8 personer
5 dl vispgrädde
4 msk strösocker
1 vaniljstång
2 blad gelatin
Till stjärnaniskaramellen
2 dl strösocker
3 dl vatten
2-3 stjärnanisfrön
1. Stjärnaniskaramellen tar tid och måste göras några dagar i förväg. Smält socker i kastrull. Lämna aldrig kastrullen utan uppsikt. När sockret börjar ryka lätt måste man ruska kastrullen så att det inte bränner. Rör inte i sockret för då klumpar det sig direkt. Tekniken är att varsamt smälta ned sockret till en ljusbrun karamell.
2. Det är viktigt att ta kastrullen från spisen och låta den stå några minuter så temperaturen sjunker. Tillsätt vatten och lägg på lock. Låt allt stå till dagen efter.
3. Sila vätskan. Se till att det blir ett par deciliter, om inte så späd med vatten. Slå vätskan i en kastrull och lägg två eller tre frön från stjärnanis. Koka upp och sjud sakta till dess karamellen blir trögflytande. Ta upp och kasta stjärnanisfröna. Låt karamellsåsen svalna helt innan den serveras.
4. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
5. Häll upp grädden i en kastrull. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ut alla små svarta frön som den innehåller och blanda med grädden. Tillsätt strösocker och koka upp blandningen. Sänk värmen och sjud mycket försiktigt i tio minuter utan lock.
6. Dra kastrullen från spisen och låt gräddblandningen svalna något.
7. Krama vätskan ur gelatinbladen och vänd ned dem i gräddblandningen. Rör om och slå upp gräddblandningen i sex eller åtta små portionsformar. Har man inga bra kan engångsformar i plast vara ett bra alternativ.
8. Täck med plastfilm och ställ in i kylskåp. Efter några timmar har gräddblandningen stelnat och är färdig att servera. Stjälp upp som små puddingar på tallrikar och ringla lite stjärnaniskaramell runt om. Bjud gärna färsk frukt till.