Pajer för alla

Paj är den perfekta sommarmaten. Lätt att göra, god att äta och enkel att ta med i utflyktskorgen. Och det finns en paj för alla - här är laktos- och glutenfria varianter.

Bärpaj bakad utan laktos med kokosolja som ersättning för smör. Fyllningen är vaniljkryddad laktosfri kvarg samt färska hallon och blåbär.

Bärpaj bakad utan laktos med kokosolja som ersättning för smör. Fyllningen är vaniljkryddad laktosfri kvarg samt färska hallon och blåbär.

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm2014-07-24 06:00

Pajer innehåller vanligtvis både gluten och laktos, men det går att fixa alternativ deg och fyllning. Pajdeg görs normalt på vetemjöl, smör och en skvätt vatten. Därmed lyckas man att med endast tre ingredienser få med både gluten och laktos. Nu är laktoshalten i smör, eller margarin, inte särskilt hög och många laktosintoleranta har inga problem med att äta paj även om degen innehåller den typen av fett. Vill man ersätta smöret kan man ta kallpressad kokosolja som är helt laktosfri. Mjöl kan ersättas med mos gjort på kokade kikärter som blandas med lite bovetemjöl.

Fyllningen i matpajer består ofta av ägg, ost och grädde av någon form. Här är det laktosvarning på såväl ost som grädde. Lösningen är att använda laktosfri grädde och lagrad hårdost. Ost som lagrats minst tre månader är naturligt laktosfri medan alla färsk- och mjukostar innehåller laktos.

Fyllningen i bärpajer kan hållas laktosfri genom att man enbart använder bär eller frukter. Vill man göra en paj med någon form av kräm är man hänvisad till laktosfri grädde eller kvarg. Här använder vi laktosfri kvarg som smaksätts med äkta vanilj.

Men det finns som alltid genvägar. Fryst smördeg är, namnet till trots, helt laktosfri eftersom den görs på vegetabiliskt fett. Var uppmärksam så att du tar rätt sort, det finns nämligen färdig smördeg gjord på smör också.

Pajformar finns det i alla tänkbara former och storlekar. Traditionella pajer med lite höjd bakas i runda formar av metall med en diameter på 24 centimeter, gärna öppningsbara med löstagbar botten som förenklar hanteringen. Låga, vida pajformar med en diameter på 30 centimeter är att rekommendera när man vill baka själva kakan först och fylla på med kräm och bär efter gräddningen. Dessutom går det alldeles utmärkt att baka små minipajer i vanliga kakformar. (TT)

Recept Glutenfri skink- och spenatpaj Laktosfri drottningpaj med blåbär och hallon Laktosfri smördegspaj med blåbär Laktosfria minipajer med jordgubbar Att dricka till:

För 6-8 personer

Bakas i 24 cm pajform

Till pajdegen:

400 g kokade kikärter

1 dl bovete

125 g smör

Till fyllningen:

300 g rökt skinka

150 g broccolibuketter

65 g färsk babyspenat

4 ägg

4 dl mager grädde

3 dl riven ost, gärna lagrad

1/2 tsk spiskummin

1 krm vitpeppar

1/2 tsk salt

1. Tippa upp kikärterna i sil eller durkslag och spola dem med kallt vatten. Låt rinna av innan de hälls över i matberedaren och körs till mos. Lägg över kikärtsmoset i en skål.

2. Skär smöret i mindre bitar och hacka det med bovete i matberedaren. Blanda med kikärterna och ställ kallt en halvtimme.

3. Kavla ut degen mellan dubbla bakplåtspapper. Dra loss det översta och lyft, med det undre pappret som hjälp, över degen till en smord pajform. Förgrädda pajskalet med pappret kvar i 200 graders ugn i 10 minuter. Ta ut och låt svalna något innan bakplåtspappret dras bort.

4. Strimla skinka, skär ned broccolin i buketter och hacka spenaten grovt. Varva strimlor och bitar med riven ost i pajskalet. Vispa samman ägg, grädde och lagrad ost. Krydda med spiskummin, vitpeppar och salt.

5. Slå blandningen över fyllningen i pajskalet och grädda i 200 graders ugn i 35 minuter. Låt den färdiga pajen sätta sig en halvtimme innan den serveras.

För 8 personer

Bakas i 30 cm pajform

Till degen:

4 dl vetemjöl

1 1/2 dl kokosolja

2 dl majsströ

Till fyllningen:

250 g laktosfri kvarg

1 vaniljstång

1 msk strösocker

färska hallon och blåbär

Att äta till:

laktosfri tofuglass med vaniljsmak

1. Blanda vetemjöl och kokosolja i en bunke. Tillsätt majsströ och arbeta samman till en deg.

2. Tryck ut degen i en vid och låg pajform. Grädda av i 200 graders ugn i 20 minuter. Ställ att svalna.

3. Snitta upp vaniljstången och dra ut dess svarta frön. Blanda vaniljfrön med 250 gram kvarg och strösocker.

4. Bred ut den smaksatta kvargen på pajbottnen. Toppa med hallon och blåbär, alternativt andra bär om man vill. Servera kakan kyld, gärna med laktosfri tofuglass till.

För 6-8 personer

Bakas i 24 cm pajform

4 plattor färdig smördeg

2 msk potatismjöl

1 liter blåbär

3 msk rörsocker, strö

Att äta till:

tofuglass med vaniljsmak

1. Tina smördegsplattorna och tryck ut dem i en pajform med 24 centimeter i diameter. Låt degen gå upp 5 centimeter längs kanterna.

2. Förgrädda skalet i 225 graders ugn i 5 minuter. Ta ut pajen, grunda med potatismjöl och slå därefter på blåbär. Toppa med rörsocker strö.

3. Grädda pajen mitt i 200 graders ugn i 25 minuter. Serveras med tofuglass smaksatt med vanilj.

4 stycken

1 platta färdig smördeg

4 kakformar av metall

några fina jordgubbar

1. Tina smördegen och dela den i fyra delar som trycks ned i kakformar.

2. Grädda minipajerna 7-8 minuter i 225 graders ugn. Lossa formarna och tryck ned några jordgubbar på ovansidan. Servera som dessert. (TT)

Marqués de Riscal (6001) är ett okomplicerat vitt vin med torr och frisk smak. Passar bra till skink- och spenatpajen. Vinet kostar 79 kronor flaskan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om