Spätta med skagentopp

Färsk rödspättafilé smälter i munnen. Toppas den med skagenröra och lite löj- eller stenbitsrom förvandlas den till rena delikatessen.

Lättlagad lyx. Stekt rödspätta toppad med skagenröra och, om man vill, lite löjrom, är festmat som kommer på bordet under tiden potatisen kokar.Bild: DAN STRANDQVIST

Lättlagad lyx. Stekt rödspätta toppad med skagenröra och, om man vill, lite löjrom, är festmat som kommer på bordet under tiden potatisen kokar.Bild: DAN STRANDQVIST

Foto:

Stockholm2003-09-18 12:13

Och det bästa av allt, festmåltiden tar inte längre tid att laga än potatisen behöver för att bli klar.

Festliga fiskrecept är ofta förvånansvärt lätta och snabba att laga. Tillagningstiden för fisk är alltid kort och tillbehören tar just inte längre tid de. Fisksåser kan ibland vara lite omständliga att göra, men med en majonnäs och crème fraichebaserad skagenröra med röd lök, dill och massor av räkor går alla i land med uppgiften.

Skagenröra ska vara ganska fast. Det brukar inte vara några problem om man använder färska räkor. Frysta skaldjur bör läggas i en ren kökshandduk när de tinat, vridas ur ordenligt och sedan hackas. Handduken fungerar som gamla tiders silduk som användes för såväl silning som för att krama ur oönskad vätska. På detta sätt tillför inte räkorna speciellt mycket vatten till skagenröran, vilket annats kan innebära att röran blir lös och vattnig när den ska serveras.

Stekt rödspättafilé med skagentoppför 4 personer

600 g rödspättafiléer

2-3 msk vetemjöl

3-4 msk veteströbröd

salt och vitpeppar

smör eller margarin till stekning

Till skagenröran:

200 g skalade räkor

3 msk lättmajonnäs

2 msk crème fraiche

1/2 rödlök

3 msk hackad dill

salt och vitpeppar

1. Tina räkorna om de varit frysta. Lägg dem i ren handduk och pressa ur all vätska. Hacka räkorna och blanda med en halv finhackad rödlök, lättmajonnäs, crème fraiche och hackad dill. Salta och peppra lätt.

2. Blanda vetemjöl och veteströbröd på tallrik. Vänd fisken i blandningen och tryck till så den fastnar. Det mesta ramlar av, men här vill vi bara ha en lätt brödyta så det spelar inte så stor roll.

3. Hetta upp en stekpanna och stek fisken en dryg minut på vardera sidan i inte alltför snålt med fett. Lägg upp på tallrikar och toppa med en klick skagenröra. Den som vill lyxa till det toppar med löjrom, eller stenbitsrom, och dillvippa. Citron, ärter och kokt potatis är bästa tillbehör. (TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!