Det Àr inte svÄrare att grilla fisk Àn nÄgot annat. Men tekniken skiljer sig nÄgot eftersom fisken krÀver rent galler.
Ett bra tips för den som vÀxlar mellan fisk och kött pÄ grillen Àr att ha tvÄ galler. Fisk ska dessutom alltid lÀggas pÄ kallt galler som sedan lyfts in över glöden. Feta och fasta fiskar Àr att föredra pÄ grillen. Lax Àr överlÀgset bÀsta fisk, men makrill, lubb och marulk Àr ocksÄ mycket bra grillfiskar.
HÀr faller valet pÄ den dyraste av fiskarna, marulken, som serveras med lÀttgrillad grön sparris och en spÀnnande citronpannacotta.
Normalt Àr pannacotta en dessert gjord pÄ grÀdde och vanilj. HÀr anvÀnder vi oss av samma grundteknik men ersÀtter grÀdden med kokbar yoghurt med ganska hög fetthalt, cirka 10 procent. Yoghurten ger en syrligare smak som förstÀrks av citronarom frÄn olivolja och fÀrskrivet citronskal. För att anpassa smakerna till sÀllskapet saltas pannacottan med en bit fiskbuljongtÀrning som smulas i.
Grillad, fÀrsk mango och ananas Àr en uppskattad dessert som levereras frÄn grillen. Som alltid ökar smakerna vid uppvÀrmning, alltsÄ blir frukterna nÄgot sötare. För att desserten inte ska bli för söt bryter vi av med en hemgjord kokosparfait. En rostfri kastrull, en visp och en frys Àr allt som behövs. Parfaiten görs i smÄ engÄngsformar i plast. Efter 5-6 timmar i frysen Àr parfaiten klar att stjÀlpas upp och servera. Garnera gÀrna med jordgubbe eller annat bÀr.
PotatisfrÄgan brukar alltid dyka upp till grillat. Dels för att vi bara har fÀrsk- potatis större delen av grillsÀsongen. AlltsÄ, inga gratÀnger eller andra rÀtter som krÀver potatisstÀrkelse. En fransk potatissallad med inslag av senap Àr en roligare variant Àn den vanliga, tunga potatissalladen. En maffig sallad Àr ett annat alternativ. HÀr Äker en hel massa godsaker ner i salladsskÄlen och dÀrmed faller behovet av potatis bort.
I stÀllet för sÄs till grillat kött kan man bjuda en kall grönsaksröra. En iskall tsatziki smaksatt med mynta och vitlök Àr bland det godaste man kan bjuda till grillad flÀskkarré eller Ànnu hellre grillat lamm. Var inte rÀdd för myntan som i mÄttlig mÀngd ger en extra frisk och svalkande smak, precis som vi vill ha nÀr sommarsolen vÀrmer som bÀst.
Dan Strandqvist