Det är inte svårare att grilla fisk än något annat. Men tekniken skiljer sig något eftersom fisken kräver rent galler.
Ett bra tips för den som växlar mellan fisk och kött på grillen är att ha två galler. Fisk ska dessutom alltid läggas på kallt galler som sedan lyfts in över glöden. Feta och fasta fiskar är att föredra på grillen. Lax är överlägset bästa fisk, men makrill, lubb och marulk är också mycket bra grillfiskar.
Här faller valet på den dyraste av fiskarna, marulken, som serveras med lättgrillad grön sparris och en spännande citronpannacotta.
Normalt är pannacotta en dessert gjord på grädde och vanilj. Här använder vi oss av samma grundteknik men ersätter grädden med kokbar yoghurt med ganska hög fetthalt, cirka 10 procent. Yoghurten ger en syrligare smak som förstärks av citronarom från olivolja och färskrivet citronskal. För att anpassa smakerna till sällskapet saltas pannacottan med en bit fiskbuljongtärning som smulas i.
Grillad, färsk mango och ananas är en uppskattad dessert som levereras från grillen. Som alltid ökar smakerna vid uppvärmning, alltså blir frukterna något sötare. För att desserten inte ska bli för söt bryter vi av med en hemgjord kokosparfait. En rostfri kastrull, en visp och en frys är allt som behövs. Parfaiten görs i små engångsformar i plast. Efter 5-6 timmar i frysen är parfaiten klar att stjälpas upp och servera. Garnera gärna med jordgubbe eller annat bär.
Potatisfrågan brukar alltid dyka upp till grillat. Dels för att vi bara har färsk- potatis större delen av grillsäsongen. Alltså, inga gratänger eller andra rätter som kräver potatisstärkelse. En fransk potatissallad med inslag av senap är en roligare variant än den vanliga, tunga potatissalladen. En maffig sallad är ett annat alternativ. Här åker en hel massa godsaker ner i salladsskålen och därmed faller behovet av potatis bort.
I stället för sås till grillat kött kan man bjuda en kall grönsaksröra. En iskall tsatziki smaksatt med mynta och vitlök är bland det godaste man kan bjuda till grillad fläskkarré eller ännu hellre grillat lamm. Var inte rädd för myntan som i måttlig mängd ger en extra frisk och svalkande smak, precis som vi vill ha när sommarsolen värmer som bäst.
Dan Strandqvist