Varierade våfflor

Torsdagen den 25 mars är infaller Mariebebådelsedag eller stora våffeldagen. Dåär det våfflor som gäller, antingen maninleder eller avslutar med godsakerna.Här finns tips och recept för dig somvill arrangera våffelfest dagen i ända,bland annat ett äggvåffelrecept avÖstergötlands egen kock, Charles EmilHagdahl.

Blinier i våffeljärnet. Blinier steksnormalt i massor av smör. Gräddar mansmeten i våffeljärn blir den ryskadelikatessen betydligt nyttigare. Foto:Dan Strandqvist

Blinier i våffeljärnet. Blinier steksnormalt i massor av smör. Gräddar mansmeten i våffeljärn blir den ryskadelikatessen betydligt nyttigare. Foto:Dan Strandqvist

Foto: Fotograf saknas!

Stockholm2004-03-18 10:30

Det finns många recept och läror på hur man gör riktigt goda våfflor. Enklast är vanlig pannkakssmet som mycket väl kan gräddas i våffeljärn. Men när man ändå tar sig tid att grädda våfflor kan man lika gärna unna sig en lite godare grund för våfflorna. Äggvåfflor, efter doktor Hagdahls recept, ger goda våfflor med ganska mjuk konsistens. Goda att äta som avslutning på middagen eller att ta med på utflykten, då de inte ändrar sig i konsistens även om man låter dem ligga en stund.
Äkta frasvåfflor, som gräddas utan ägg i smeten, ger som namnet anger frasigare våfflor. Men frasigheten kräver att man äter ganska snabbt och absolut inte staplar våfflorna på varandra när man gräddat.

Våfflor med jäskraft

Knepet att blanda lite bakpulver i våffelsmeten ger extra lyft åt våfflorna. Frasigheten består så länge våfflorna inte travas på varandra. De får jämn fin färg eftersom smeten trycks ut mot våffeljärnets heta mönster av bakpulvrets jäsande effekt. Dessa vackra våfflor är perfekta att dela i hjärtan, eller vad våffeljärnet har för mönster, och servera som små läckra minivåfflor med färska bär eller sylt och grädde efter middagen.
Tänk på att färska bär alltid är extra uppskattade den här tiden på året. Jordgubbsimporten har kommit igång och till helgerna brukar det gå att hitta riktigt fina jordgubbar i välsorterade frukt- och grönsaksdiskar.

Matiga våfflor

Ryska blinier är kraftfulla plättar som gräddas med jäst och bovetemjöl i smeten. Från början hade blinier samma funktion som våra semlor, det vill säga något man frossade i före fastan. Av den anledningen var det vanligt att hälla massor av smält smör över sina blinier. Med tiden kom extrafettet att rationaliseras bort och ersättas med lite gräddfil och löjrom alternativt annan rom.
Genom att grädda blinierna som våfflor i järn sparar man ytterligare fett. Resultatet blir våfflor med lite hård yta och mild, nötaktig smak. Servera bliniervåfflorna med hackad röd lök, lika delar gräddfil och crème fraiche (ger mindre vätska på tallriken som löser upp våfflorna) och valfri rom. Löjrom är godast, men det kostar så vill man ha koll på ekonomin är nog röd stenbitsrom att rekommendera.
Pannkakor kan göras extra smakrika med örter i smeten. Precis samma teknik kan användas för goda, örtdoftande våfflor. Örtkryddade våfflor ska inte sötas, däremot kan man blanda i lite salt och lökpulver som får örtkryddorna att framträda bättre. Servera örtvåfflorna med crème fraiche eller gräddfil samt skalade räkor och citron. Gott och lättlagat till fredagskvällen om man har kvar lite våffelsug efter stora våffeltorsdagen.

Recept:

Blinier i våffeljärn
Ca 8 laggar
2 ägg
3 dl mjölk, 3 %
1/4 paket jäst
2 dl bovetemjöl
1 dl vetemjöl
1 nypa salt
3 msk smält smör
Till serveringen:
1 dl gräddfil + 1 dl crème fraiche
100 g löjrom
1 hackad röd lök
Grön sparris, sallad, tomat, gurka och groddar

1. Separera äggen. Värm mjölken till fingertemperatur, cirka 37 grader. Lös jästen i mjölken. Blanda bovete- och vetemjöl och sikta blandningen i mjölken. Tillsätt äggulorna och blanda väl. Ställ smeten att jäsa övertäckt i rumstemperatur cirka 30 minuter.
2. Smält smöret och vispa äggvitorna till hårt skum. När smöret svalnat blandas det med smeten. Avsluta med att vända ner de vispade äggvitorna.
3. Grädda våfflor i medelvarmt järn. Lägg dem en och en så de inte mjuknar.
4. Blanda gräddfil och crème fraiche. Bjud grädden till liksom löjrom och hackad röd lök.

Örtkryddade förrättsvåfflorCa 10 laggar
3 ägg
1 dl grönsaksbuljong
1 kryddmått salt
1 kryddmått lökpulver
3 dl vetemjöl
125 g smält smör eller margarin
2 dl gräddmjölk
2 msk finhackad gräslök
2 msk finhackad persilja
1 msk finhackad, färsk timjan
Till serveringen:
150 g skalade räkor
1 citron
2 dl gräddfil eller crème fraiche

1. Vispa ägg, grönsaksbuljong, salt, lökpulver och mjöl till en jämn smet.
2. Smält smör eller margarin i kastrull på låg värme. Låt fettet svalna något innan det blandas ned i smeten. Vispa i gräddmjölken och avsluta med finhackade örtkryddor.
3. Grädda våfflor som läggs på galler, sida vid sida, för att inte bli alltför mjuka. Serveras med räkor, citron och lite gräddfil eller crème fraiche.

Vardagsvåfflor med ägg
Ca 10 laggar
3 ägg
1 dl vatten
2 tsk strösocker
1 kryddmått salt
3 dl vetemjöl
125 g smält smör eller margarin
2 dl gräddmjölk

1. Vispa samman ägg, vatten, strösocker, salt och mjöl till en jämn smet.
2. Smält smör eller margarin i kastrull på låg värme. Låt fettet svalna något innan det blandas ned i smeten. Vispa till sist i gräddmjölken.
3. Hetta upp våffeljärnet. Pensla järnet med fett och slå lite smet i mitten på laggen. Grädda och lägg upp de färdiga våfflorna på galler, sida vid sida, för att de inte ska bli alltför mjuka. Våfflorna bjuds med vispad grädde, sylt och, i mån av tillgång, lite färska bär.

Frasvåfflor
Ca 8 laggar
2 msk smör eller margarin
3 dl vetemjöl
2 dl iskallt vatten
3 dl vispad grädde

1. Smält smör eller margarin och låt det svalna helt. Blanda mjöl och vatten till jämn smet. Blir det klumpar måste smeten silas.
2. Vispa grädden hårt.
3. Blanda ned det smälta fettet i mjölsmeten och vänd till sist ned den vispade grädden försiktigt. Grädden ska ha kvar sin luftighet varför den måste vändas ned i mjölsmeten, inte vispas på vanligt sätt.
4. Hetta upp våffeljärnet och grädda våfflorna på samma sätt som i receptet ovan. Färska bär eller sylt och grädde är bästa tillbehören när våfflorna väl kommer på bordet.

Frasvåfflor med bakpulver
Ca 8-10 laggar
3 dl vetemjöl
1 kryddmått salt
1 1/2 tsk bakpulver
1 ägg
1 1/2 dl vatten
50 g smör
3 dl grädde

1. Blanda vetemjöl, salt och bakpulver i skål.
2. Vispa grädden hårt.
3. Knäck ned ett ägg i mjölblandningen och tillsätt kallt vatten. Rör allt till en jämn smet. Avsluta med att vända ned grädden.
4. Sätt in smeten 20 minuter i kylskåp så den hinner bli riktigt kall innan gräddningen.
5. Hetta upp våffeljärnet, pensla med lite fett och grädda våfflorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!