– Det började med att PRO blev uppsagda från sin lokal där de spelade boule, och då blev de tvungna att ta sig 2,5 mil från Hannäs för att spela. De är ungefär 40 stycken och mellan 70-95 år gamla, de tycker inte det är så kul att köra bil på vinterväglag, säger Hélen Jerrebrant, projektansvarig, om bakgrunden till planerna. Föreningar i Hannäs gick samman för att försöka göra drömmarna om en egen aktivitetshall och en multisportarena utomhus till verklighet.

Under förra hösten arbetade de för att lägga fram en ansökan för att få medel från EU och Leader. I februari fick de beskedet att ansökan gick igenom, och då blev nästa steg att försöka samla in de pengar de behövde ha i eget kapital:

– Vi startade en insamling där man kunde teckna sig för ”Trädet”. De som bidragit kommer få sitt namn på ett löv i guld, silver eller brons. Vilket löv man får beror på summan man skänkt. Den lokala smeden Diana Kvarnholm kommer tillverka ett träd som löven ska sitta på, det kommer bli ett konstverk som ska placeras bredvid hallen.

Hélen Jerrebrant berättar om Hannäsbornas givmildhet och engagemang:

– Det är 156 privatpersoner som bidragit och ungefär 200 bidragsgivare totalt. Det är mycket imponerande.

Projektet kommer kosta ungefär 2,2 miljoner kronor, och tillsammans har de med hjälp av föreningar och ”trädet” fått ihop en egen insats på ca 350.000kr. Tillsammans med bidrag från EU, Leader och Idrottslyftet har planerna nu blivit verklighet. Det är bara en sak som fattas:

– Så fort vi fått besked från Jordbruksverket kommer vi sätta igång att bygga. Det blir någon gång i september.

Aktivitetshallen och multisportarenan kommer från leverantörer, men allt arbete som de kan göra själva kommer lokala företag från Hannäs utföra. Aktivitetshallen kommer bli ca 12x20 meter stor och ha flera användningsområden:

– Den ska användas till allt möjligt - PROs boule, hundkurser och idrottsföreningen kan ha teknikträning där på vintern. Skytte var stort här förut, och det finns intresse av att ta upp det igen. Det finns inga begränsningar för vad man kan göra, den är tillgänglig för alla och det är upp till Hannäsborna hur den ska användas.

Hélen Jerrebrant berättar att det finns en styrka med aktivitetshallens mångsidighet och vill understryka vad den kommer betyda för Hannäs:

– Det som är viktigt är att det kommer bli en mötesplats där människor från olika generationer kan integrera och skapa sammanhållning här på landsbygden. Det finns inte så mycket här - om vi vill ha något får vi skapa det på egen hand.

Hon berättar att föreningarna i Hannäs jobbar för att göra bygden mer attraktiv och locka fler turister. Hélen Jerrebrant menar att Hannäs har en fantastisk natur och miljö som fler borde kunna ta del av. Åtvidabergs kommun har gått med på att bidra med 200.000kr för att rusta upp badplatsen. Till att börja med ska den fräschas upp med breddad badplats och bättre handikappsanpassning. Hélen Jerrebrant berättar att de har fler idéer:

– Visionen är att det ska finnas stugor att hyra ut, en bastu och att ett utomhusgym ska byggas vid badplatsen. Vi vill också anlägga gåslingor där som är lättillgängliga för alla, till exempel de med rullator.

Flera stora projekt är alltså på gång i Hannäs, och Hélen Jerrebrant förklarar vad som är speciellt med bygden och hur de med gemensamma ideella krafter kan lyckas:

– Det finns folk som verkligen brinner för Hannäs och som ställer upp, det är helt fantastiskt. Det är nog lite unikt.