Anledningen till att det blev en ny bokserie just nu är helt enkelt att det äntligen fanns tid för den.

– Jag har haft många berättelser i huvudet, men ingen tid. Nu när barnen har blivit större kände jag att det fanns utrymme för att göra mer, berättar Mons, som vid vårt telefonsamtal precis har tagit in på hotell i centrala Stockholm. Vanligtvis bor han på Mallorca.

Boken är första delen i en serie löst baserad på myten om Herkules tolv stordåd, därav seriens namn. "Zack" är inspirerad av Herkules åttonde stordåd, där han får i uppdrag att hämta köttätande hästar från kung Diomedes. Med myten anpassad till nutid följer boken den komplexe antihjälten Zack, som är kriminalinspektör vid Stockholmspolisens särskilda enhet. Han utreder de brutala morden på fem burmesiska kvinnor samtidigt som han lever ett ljusskyggt dubbelliv med droger på Stockholms klubbar nattetid. Men "Zack" är mer än en klassisk thriller. Bakgrundsmyten ger boken en extra dimension och Mons utlovar en actionladdad historia.

– Jag ville skriva en total bladvändare utan andningspaus. Ett mer amerikanskt, superrappt tempo.

Mons är dock inte ensam upphovsman denna gång. Herkulesserien skriver han tillsammans med författarkollegan Markus Lutteman, som bland annat står bakom Patrik Sjöbergs uppmärksammade självbiografi "Det du inte såg". De båda träffades på en pocketgala för några år sedan och hamnade i samtal.

– Jag märkte att Markus var trevlig, smart, ödmjuk och han pratade om litteratur på ett sätt som jag gillade, säger Mons.

När han sedan bestämde sig för att prova på ett delat författarskap dök Markus namn upp i huvudet. En frisk fläkt av samarbete i det vanligtvis ensamma författaryrket har påverkat Mons positivt.

– För mig har det gett ny energi och en lyxig fix. Det har varit underbart att se textens utveckling, säger han.

Textsamarbetet har bidragit till att han har fått kompromissa lite med den litterära stil läsarna är vana vid från Malin Fors-serien.

– Jag skriver ju poetiskt och den här boken skulle ha raka rör, inga lyriska partier om Östgötaskogarna, säger han och skrattar.

Eftersom Mons har arbetat parallellt med den nya Malin Fors-deckaren "Jordstorm" under författandet av "Zack" har han ännu inte lämnat hemstaden Linköping som litterär kuliss. Han menar att den främsta skillnaden mellan att skildra Linköping och Stockholm har legat i att huvudstadens storstadskänsla ger utrymme för en råare intrig.

– Det finns en annan trovärdighet i att skriva om Stockholms undre värld. Där är den lite tydligare än i Linköping, säger han.

Men även om Malins och Zacks liv ter sig olika på ytan har de båda poliserna några gemensamma drag och omständigheter, som missbruksproblematik och komplicerade familjerelationer. Den kanske främsta gemensamma beröringspunkten finns i karaktärernas dubbla identiteter:

– Det finns det här dubbeltydiga hos både Malin och Zack som jag älskar. Malin kämpar med mammarollen och Zack är ju narkoman, säger Mons.

I nuläget har författarna precis kommit igång med uppföljaren och är kontrakterade för ytterligare två böcker. För både Malin Fors- och Herkulesserien är planen att ge ut en ny titel varje år. Om man räknar stordåd är det alltså tolv år med Zack som väntar om allt går enligt planerna.

– Ja, det är målet. Men om tolv år är jag 58 år gammal, och man ska gå över många vägar fram till dess, säger Mons med ett skratt.