– Vi går rond och håller uppsikt över varandras hus, säger Sven-Olof Rydström, ett av femtio kvartersombudi nätverket för grannsamverkan i Sturefors.
I tätorten bor 2 200 personer, ytterligare drygt 400 är bosatta i omlandet. Under 2014 anmäldes inte ett enda bostadsinbrott i Sturefors. Året innan anmäldes ett.
Bengt Walla, Stureforsbon som startade grannsamverkansarbetet för drygt 25 år sedan, säger att det beror på att orten skaffat sig ett dåligt rykte hos kriminella: Det finns helt enkelt för många vaksamma ögon.
I Sturefors finns en tradition att heja på den man möter och lägga märke till avvikande faktorer – vare sig det rör sig om föremål eller personer. Nyligen kunde Corren rapportera om en vaksam Stureforsbo som upptäckt ett exemplar av Norrköpings Tidningar i sin trädgård. Mannen, som inte prenumererar på NT, frågade sig om det kunde vara inbrottstjuvar som placerat ut tidningen för att kolla om någon var hemma och tog bort den. Mycket möjligt, sa polisens utredningsbefäl till Corren; utplacerade föremål är ett sätt tjuvar använder för att rekognosera.
Andra sätt är att skaffa sig anledningar att vistas i ett område,som att uppträda som försäljare. Det är då som social kontroll, att säga ”hej” och vänligt fråga vad personen gör, är verkningsfull menar Bengt Walla:
– Den som kommer i ärliga avsikter känner sig välkomnad. Den som kommer i oärliga avsikter känner sig iakttagen.
Nätverket arbetar strukturerat. De 50 grannsamverkansombuden har ansvar för en gata eller kvarter och under sig har de nätverkare som bland annat under sommaren schemalägger sig som vakter och går rond på oregelbundna tider. Vem som har jour vilka dagar är hemligt för alla utom de som bor i de aktuella fastigheterna.
- När vi går rond hittar vi alltid saker. Vi har hittat olåsta dörrar och perfekta redskap för tjuvar att bryta sig in med, som glömda maskrosjärn i trädgården, berättar Bengt Walla.
Vakterna har också funnit stegar som inte är fastlåsta. Den 10 februari i år skedde ett inbrott i Borensberg just med en stulen stege, som tjuven tog från grannen. Stegar ska vara inlåsta eller fastlåsta, råder Walla och Rydström.
Nätverket har också utarbetat ”semesterlappen” som grannsamverkansombuden delar ut inför sommaren. Man fyller i när man ska resa bort, hur länge och var man kan nås och lappen lämnas till en granne som blir kvar hemma.
Ibland, säger de, är det svårt att få en del invånare i Sturefors att engagera sig – helt enkelt därför att så få brott inträffar.
– Folk tänker att det är onödigt för att det är så lugnt och tryggt här. Men det är lugnt och tryggt just för att många ingår i nätverket och förebygger brott, menar Bengt Walla.
Sven-Olof Rydström har märkt att personer som drabbats av inbrott eller stöld skäms lite för att slå larm eftersom det upplevs pinsamt att man slarvat med säkerheten. Men att snabbt berätta är väsentligt, menar han:
– Minnet hos folk är färskare när något precis har hänt. Det blir lättare att koppla ihop händelser.
Förutom att larma nätverket och anmäla brott till polisen brukar Stureforsbor också sätta upp anslag i affären. Det gjorde Sven-Olof Rydström själv när han fick däck stulna.
– Så att hela samhället vet om det, då blir det ingen idé för en tjuv att sticka hit näsan.