Tidigare skrevs byn och ån som Svämb. Här kan man stanna till och gå runt och titta på de tre broarna och skänka en tanke till alla kända och okända som färdats här förbi och till slag som utkämpats.
Västra Holavedsvägen (även kallad Holavägen) är den äldsta landsvägen från Svealand genom Östergötland till södra Sverige och som brukar kallas för Eriksgatan. Varje ny konung reste på denna väg genom landet och visade upp sig för sina undersåtar som lotsade kungen genom respektive landskap. Den östra Holavedsvägen gick från Säby i Småland förbi Ekeby, Mjölby till Skänninge där den sammanstrålade med Eriksgatan.
Just vid Sväm finns en å med samma namn. Namnet Sväm syftar på att ån svämmade över. Ån har utgjort en praktisk gräns mot andra byar. Eftersom vägen är medeltida har det också funnits en bro lika länge. En träbro finns utritad på de historiska kartorna från 1600- och 1700-talet.
Sväm har varit en egen socken med kyrka och allt. Kung Magnus Eriksson och drottning Blanka testamenterade gårdarna i Sväm till heliga Birgittas klosterbygge. Var kyrkan låg vet man inte.
I dag finns tre broar bevarade över Svämån. Den bro som används för biltrafik i dag är från 1950-talet och byggdes i samband med att E4 drogs fram. Det är en betonggjuten historia med metallräcken.
1950-talsbron ersatte en bro från 1931 som är byggd i en blandkonstruktion. Landfästena är murade med huggen sten med en gjuten betongöverbyggnad och gjutna stolpar.
Den äldsta bron ligger lite väster om de båda andra och är en stenvalvsbro med två valvbågar. Trafiken ökade och någon gång har stenvalvsbron breddats med en meter på var sida. Bron kan vara byggd i slutet av 1700-talet och ersatte då en träbro. Den är lite ålderdomlig och lagd med kilformade, obearbetade stenar.
På 1700-talet rustades vägnätet och från statens håll propagerades för stenbroar. Mest känd är stenvalvsbron över Svartån i Öjebro och bron över Motala ström i Motala. Men många fler byggdes och finns bevarade lite runt om i länet. Bönderna i trakten hade skyldighet att underhålla sin del av vägen och hålla en farbar bro.
Eftersom det var mycket trafik på Västra Holavedsvägen slet det på träbroarna varför en dyr stenvalvsbro var en långsiktig investering.
Broar var bra ställen att angripa fienden på i krig. Det var smalt och tog lång tid att ta sig över vattendrag, så här låg ofta motståndarsidan i bakhåll. Vid Sväm har flera strider utkämpats. 1309 försökte hertigarna Erik och Valdemars folk stoppa kung Birger som fått hjälp av danskarna och trängde upp genom landet via Västra Holavedsvägen. Striden slutade illa för hertigarna som fick fly.
Revolutionären Nils Dacke passerade med sin bondehär i mars 1543 och ett slag ska ha utspelat sig i Ödeshög. Daniel Rantzaus danska trupper passerade här 1567. Efter omfattande plundringar och bränder i Östergötland återvände Rantzau till Danmark. Men på återtåget valde man en annan väg eftersom vägen här var spärrad med stockar och stenblock.