Fråga:
Har hittat vad jag tror är fårticka vid Lekvattnet i Värmland. Den liknade blek taggsvamp men var "blekare" och hade rör istället för taggar. Äldre exemplar, lite mönster på ovansidan av hatten. En "köttig" svamp. När den stektes i järnpanna blev den grå-svart, i teflonpanna mer gulaktig.
Kan man ta fel på denna svamp, finns någon som liknar som är giftig? Smakat pyttelite: inte mkt smak och ej besk.
Mvh
Birgitta
Hej Birgitta!
Du ger en fin beskrivning av fårtickan både som färsk och som tillagad. Fårtickan är, som du påpekar, ovanifrån ganska lik en blek taggsvamp. Men om man vänder på den så ser man inga taggar utan istället en nästan slät yta med små porer. Jag har gjort en förstoring av porerna i bilden ovan. Om man inte tittar noga ser man knappt porerna.
Fårtickan räknas till de bra matsvamparna. Fast den smakar inte så starkt och anses nog ofta som en typisk blandsvamp till andra mer starksmakande arter, t.ex. kantarell. Men den går exempelvis också att panera och steka som hela hattar med lök, som alltså blir en slags vegetarisk biff med lök.
Sill på svampEn annan god rätt är vegetarisk sill då man rensar svampen och skär den i bitar ungefär som sillbitar i storlek. Sedan lägger man bitarna i en kastrull, tillsätter eventuellt lite vatten och värmer upp tills det mesta av vattnet kokat bort. Därefter gör man en lag enligt sitt favoritrecept på inlagd sill och lägger i svampbitarna. Om man inte vill göra "sillen" direkt fryser man de inkokta fårticksbitarna tills det är dags att lägga in. Det finns knappast någon risk att förväxla fårtickan med någon farlig svamp.
Brödtickan lurasDen mest uppenbara förväxlingsrisken är nog en närbesläktad ticka, brödtickan, som liksom fårtickan växer på marken. Brödtickan växer oftast i stora tuvor och är mer eller mindre orange på hatten ungefär som en rödgul taggsvamp. Brödtickan kan bli lite besk som äldre och är därmed inte riktigt så god som fårtickan. Om man nu inte tycker att det är gott med lite besk smak förstås...
Brödtickan blir inte gröngul vid upphettning som fårtickan.
Hälsningar
Magnus Källberg