En jättetratt i gräsmattan

Varje höst växer samma stora, vita svampar på rad hos Marina. Svampexperten försöker svara på vilken sort det är.

Jättetrattskivling.

Jättetrattskivling.

Foto: Magnus Källberg

SVAMP2012-10-08 10:08

Hej Magnus!
Varje september har vi ganska stora kraftiga vita fasta svamp med en rund "plupp" på hatten och släta fötter. De växer cirka tio stycken på rad i gräset. Vi bor nära skogen i Enköpingsområde. Hittade inte dessa i svampboken.
Vad kan det vara för svamp? En bekant sa att de är ätliga, men kunde inte namnet.
/Hälsningar Marina


Hej Marina!
Du har skickat in en fråga som inte är så lätt att ge ett alldeles säkert svar på.
Två av de riktigt viktiga karaktärerna för hattsvampar saknas tyvärr i din beskrivning, dels om det finns skivor, porer eller taggar under hatten, dels, om det är en skivling, vilken färg det är på skivorna. Men jag har antagit att dina svampar är skivlingar och att skivorna är vita.
Om jag då tar fasta på kombinationen av vita kraftiga skivlingar med vita skivor som växer i ring eller rad i gräsmattan år efter år och ska vara ätliga, lutar det åt jättetrattskivling. Om du med "plupp" menar en navel (nedbuktning) i mitten av hatten styrker det ytterligare mitt förslag.
Jättetrattskivlingen (Leucopaxillus giganteus) är ätlig men räknas idag knappast som en matsvamp. Den bör i varje fall kokas av och vattnet slås bort innan tillagning.
 

På nätet hittar du en massa bilder (en del bilder föreställer dock som vanligt vid bildsökningar andra svampar).

Andra passar

Men det finns nog andra svampar som också, åtminstone delvis, skulle kunna passa in på din beskrivning, särskilt om dina svampar är väldigt fasta och hårda. De jag främst tänker på är en vit kremla, trattkremla, och några vita riskor, t ex luden vitriska. Trattkremlan är ätlig men ingen matsvamp. Riskorna är synnerligen skarpa i smaken och helt oätliga. Riskor är lätta att känna igen när fruktkropparna är fräscha genom att de har en mjölksaft som kommer fram om man t.ex. skär genom skivorna med en kniv.

Vad är en matsvamp?

Jag har tidigare resonerat lite om ätliga svampar och matsvampar på Correns webbsida. Matsvampar är svampar vars ätlighet det råder en ganska stor enighet om. Det är oftast vanliga lättigenkännliga svampar, som många tycker är goda. Många människor har därför ätit av dem sedan länge och man känner inte till någon anledning till att de är olämpliga att äta. Totalt sett finns det kanske ett hundratal matsvampar. Ätliga svampar är just bara ätliga och ibland med reservationer, t ex att de ska kokas av först eller att det är vanligt att man kan må lite illa av att äta dem.

Vänliga hälsningar

Magnus Källberg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!