Hej,
För många år sedan när jag gick en svampkurs fick jag lära mig rodnande flugsvamp och citrongul slemskivling som goda matsvampar. Vill veta om detta även gäller numera.
/Gunilla
Hej Gunilla!
I en del äldre svampböcker, t.ex. Einar Ingelströms ”Svampar till husbehov” från 1951 beskrivs den rodnande flugsvampen som fyrstjärnig, det vill säga som en stor läckerhet. Det betyder förmodligen att många människor också idag skulle tycka att den rodnande flugsvampen är en god svamp.
Men jag vill hellre prata om bra matsvampar.
Bra matsvampar är svampar vars ätlighet det råder en ganska stor enighet om. Det är oftast vanliga lättigenkännliga svampar, som många tycker är goda. Många människor har därför ätit av dem sedan länge och man känner inte till någon anledning till att de är olämpliga att äta. Totalt sett finns det kanske ett hundratal bra matsvampar.
Jag har skrivit lite om matsvampar kontra ätliga svampar tidigare i samband med kruskantarellen.
Vissa tål den inte
Problemet med rodnande flugsvamp är dels att vissa personer inte tål den så bra, särskilt om den äts rå, dels att det finns risk att förväxla den med andra och giftiga flugsvampar.
Skulle man av misstag plocka och äta t.ex. den panterfläckiga eller bruna flugsvampen istället för den rodnande flugsvampen kan man bli förgiftad.
Av dessa anledningar kan man knappast beteckna den rodnande flugsvampen som en bra matsvamp. Den är dock ätlig och om man är medveten om riskerna tycker jag att man åtminstone för sin egen del kan pröva att äta den rodnande flugsvampen.
Den slemmiga riktigt god
Med den citrongula slemskivlingen eller citronslemskivlingen är det snarast tvärtom. Den har ofta betecknats som en typisk blandsvamp, som man kan dryga ut sin svampskörd med. Men jag och andra med mig tycker att den är riktigt god och att den visst tål att ätas ensam.
Citronslemskivlingen har en stor fördel eftersom den knappast kan förväxlas med någon annan svamp. Som framgår av bilden kommer namnet av den intensivt gula fotbasen. I övrigt är fruktkroppen grå och slemmig, särskilt i väta. Den slemmiga hatthuden bör dras av innan man tillreder svampen. Även den nedre, lite hårda delen av foten kan man skära bort.
Så citronslemskivlingen räknas även idag till de bra matsvamparna!
Hälsningar
Magnus Källberg