Hur länge tar det, på ett ungefär, för en matsvamp, att växa upp? Det vill säga från grunden; alla stegen från spor till "färdig" svamp.
/Nyfiken
Hej Nyfiken!
Det var en svår, för att inte säga nästan omöjlig, fråga du ställde. Jag har i min tur frågat en mera mykologiskt kunnig person och ett kortfattat svar skulle kunna vara följande:
Det är mycket som påverkar hur lång tid det tar hela vägen från spor till färdig fruktkropp. Dessutom är det egentligen bara odlade svampar, till exempel champinjoner som man vet något om. Men förutsatt att det finns tillräckligt med näring och vatten är nog temperaturen den viktigaste faktorn.
Beror på temperaturen
Först ska sporer av olika "kön" gro och växa som mycel, och därefter växa ihop till ett "samkönat" mycel. Sedan kommer den stora myceltillväxtperioden. Allt mycel växer bäst vid cirka 25 graders temperatur, är det kallare går det mycket långsammare, och när det närmar sig 0 grader upphör tillväxten helt.
Odlar man champinjon eller ostronskivling ympar man sitt substrat med många mycelgroddar. Vid 25 grader tar det sedan så där en månad innan man kan chockbehandla sin odling genom att sänka temperaturen för att få igång bildandet av fruktkroppar. Sedan tar det ytterligare en vecka eller två innan man kan börja skörda.
Ett år i naturen
För matsvampar i naturen kan man bara gissa. Eftersom de flesta matsvampar bildar sina fruktkroppar och därmed sina sporer på hösten hinner förmodligen aldrig sporerna gro och mycelet växa till sig så mycket att det kan bildas några nya fruktkroppar redan samma höst.
I vårt nordliga klimat kommer sedan den kalla vintern och då borde kanske ett år till nästa höst vara en rimlig gissning. Förutsatt att betingelserna är perfekta, det vill säga tillräckligt med fuktighet och näring och ingen svår konkurrens från andra svampar. Och hur ofta är det så?
De allra flesta svampar är mångåriga och lever i konkurrens, och åtminstone i en skog är det nog sällan som nya får en chans att etablera sig.
Hälsningar
Magnus Källberg