Risken är att det är riska

Ulla-Britt har hittat något som ser ut som jättestora champinjoner. Experten reder ut.

Foto:

SVAMP2012-10-17 11:38

Hej!
Jag har hittat ett ställe (äng)där det finns ett 50-tal jättestora svampar, från 180 mm och nedåt till normal storlek.
Är det champinjoner? De små är jag säker på, men blir lite konfunderad att de även kan bli så stora.
/Ulla-Britt Svensson

Hej Ulla-Britt!

Du har helt rätt om de mindre svamparna, vita svampar med mörka skivor och åtminstone rester av en ring, alltså champinjoner. Ängschampinjoner ligger väl närmast till hands.

Men de större svamparna har flera karaktärer som skiljer sig. Mest uppenbart är nog mjölksaften i form av små vita droppar på skivorna. Detta ser man tydligt på två av dina bilder. Det betyder att svampen är en riska. Jag kan inte säga säkert vilken riska det är, men de rosa skivorna för tankarna till den sällsynta fläckriskan, som växer tillsammans med asp eller sälg. Den är i så fall som många andra riskor mycket skarp i smaken.

På dina bilder syns även att de stora svamparna är tydligt trattformade med fot och hatt helt sammanvuxna. Champinjoner däremot har (tillsammans med flugsvampar) egenheten att fot och hatt lätt kan lossas från varandra utan att någondera skadas särskilt mycket. Detta ser du också på dina bilder där fötterna saknas på några av champinjonerna och det blivit ett jämnt och fint hål i hatten.

Du frågar också om champinjoner kan bli så stora som 18 cm över hatten och det kan vissa champinjonarter bli, till exempel kungschampinjonen. Ängschampinjoner blir inte så stora, upp till cirka 10 cm har jag sett i mina böcker.

Jag vill lägga till en sak om riskors ätlighet. De riskor som man äter utan speciella trick är de milt smakande blodriskorna och mandelriskan. En del av de skarpa riskorna kan man också använda om de kokas av och saltas in som man gör t.ex. i Finland. De riskor som i svenska böcker främst rekommenderas att användas på detta sätt är skäggriska, pepparriska och skogsriska. Jag skulle inte tro att dina riskor går att använda som "finska riskor".

Hälsningar
Magnus Källberg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!