Hej!
Jag plockade jättemycket trattkantareller och gula kantareller häromdagen. Jag orkade inte rensa all svamp på en gång, utan lät en skål ligga kvar i kylen.
Min fråga är; Hur länge kan svamp ligga innan den blir oätlig?
/Evebanan
Hej Evebanan!
Det var ju kul att du hittade så mycket svamp, men baksidan av att hitta mycket svamp är ju tyvärr att det kan bli en hel del arbete efteråt.
Jag har redan förra året skrivit lite om hur länge svamp, särskilt kantareller, håller sig och hänvisar till det svaret igen. Klicka här och läs om svamps hållbarhet. (http://www.corren.se/mat-dryck/svamp/Default.aspx?articleId=4967697).
Både trattkantareller och vanliga kantareller håller sig bättre i kylskåpet än många andra svampar. Men har man plockat trattkantarellerna sent på hösten när de varit frusna ute i skogen ska de tillagas så snart som möjligt.
Använd luktsinnet och känseln för att avgöra om svamparna börjar bli dåliga. På min bild visas till höger en svart trumpetsvamp som börjat lukta illa och blivit sladdrig i konsistensen. Ett friskt, fräscht och spänstigt exemplar finns till vänster i bilden.
Själv brukar jag försöka minimera arbetet hemma genom att rensa svampen i skogen och redan från början undvika att få med jord och annat oönskat. Skär bort jordiga delar av svampen innan den läggs i korgen och bär inte hem svamp som är mycket angripen av insektslarver.
Ytterligare en anledning att göra det mesta av rensningen ute i skogen är att man nog ofta ser svamparna bättre i dagsljus än i inomhusbelysning.
När det gäller trattkantareller finns det risk att man rafsar åt sig allt som liknar trattkantareller och kan på så sätt få med andra svampar som kan vara giftiga. Man måste alltid titta noga på alla svampar man plockar för att äta. Det bästa är att titta på svamparna i skogen och att aldrig ta med sig svampar hem som man bara rafsat ihop. I dålig belysning inomhus och kanske av ren utmattning tror jag att giftiga svampar tyvärr kan hamna i grytan.
Hälsningar
Magnus Källberg