SvampfrÄgan: Frysa rÄa kantareller

GÄr det att frysa kantareller utan att förvÀlla dem? Det undrar Nina, först ut att frÄga svampexperten Magnus KÀllberg.

Visst gÄr det att frysa in rÄ svamp. Men det Àr en smaksak.

Visst gÄr det att frysa in rÄ svamp. Men det Àr en smaksak.

Foto: Magnus KĂ€llberg

SVAMP2012-09-12 14:00

Hej!
Plockar mycket kantareller,kan man frysa in dessa utan att förvÀlla först?
/Nina

Hej Nina!
Det finns lite olika uppfattningar om frysning av rÄ svamp.

Det finns de som menar att man mycket vÀl efter rensning kan frysa in svampen rÄ och sedan laga till den utan att tina först. Man kan frysa svamparna hela eller kanske hellre skurna i bitar. I handeln finns ju t.ex. frysta skivade rÄa champinjoner. Jag brukar köpa sÄdana ibland för att de Àr enkla och snabba att laga till.

SjÀlv Àr jag mer traditionell nÀr det gÀller frysning av svamp och har nog inte fryst rÄ svamp. Först rensar jag svampen, skÀr den i bitar och lÄter den koka in i sitt eget spad innan jag fryser in den. Jag sÀtter inte till nÄgot fett, möjligen lite salt nÄgon gÄng för att fÄ den att vÀtska sig bÀttre. Men dÄ gÀller det att skriva pÄ förpackningen att svampen redan Àr lite salt!

En uppenbar nackdel med att frysa svampen rÄ Àr att den tar större plats i frysen. Det mesta av rÄ svamp utgörs ju av vatten, alltsÄ förvarar man en del extra fruset vatten i frysen.

Jag tycker att du kan testa sjÀlv med en mindre mÀngd kantareller om du tycker att resultatet blir bra av att frysa svampen rÄ. Om du plockat mycket kantareller kan det vÀl vara vÀrt att eventuellt misslyckas med en mindre mÀngd för att ta reda pÄ om metoden passar dig?

Lycka till med experimenterandet!
/Magnus KĂ€llberg

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!