Hej!
Jag skulle vilja se bild på samt veta egenskaperna på den giftiga spindelskivlingen.
/Rickard Fransson
Hej Rickard!
Den giftiga spindelskivlingen (nyare namn spindlingen) är i själva verket två arter av spindlingar som är kända som riktigt farliga. Deras giftverkan är att de förstör njurarna. Sen finns det nog ytterligare ett antal spindlingar som är mer eller mindre giftiga. Det finns ingen av spindlingarna som är någon matsvamp om man inte ska räkna rimskivlingen (rynkad tofsskivling) till spindlingarna, vilket man nog bör göra idag (se "Dyntaxa" nedan).
Namnen på de två svamparna varierar i olika böcker men toppig giftspindling (Cortinarius rubellus) och orangebrun giftspindling (Cortinarius orellanus) är de rekommenderade hos Artdatabankens namndatabas "Dyntaxa".
Vill du hitta bilder av dessa två kan du söka på de latinska namnen på nätet, t.ex. på "Cortinarius rubellus". Dock ska du vara medveten om risken att inte alla träffar avser just den svampen du söker. Det kan vara så att svampen på bilden är felbestämd eller så finns det ibland olika uppfattningar om vilken svamp ett visst namn avser.
Svåra att artbestämma
När det gäller spindlingar så är de ofta svåra att artbestämma och det kan vara betydligt lättare att säga att en viss fruktkropp inte är toppig giftspindling än att det skulle vara just den arten.
Nu är de här två svamparna inte alls lika vanliga. Den orangebruna är en sydlig lövskogsart, som jag faktiskt själv aldrig säkert har sett. Så jag skriver inte mer om den, utan koncentrerar mig på den toppiga giftspindlingen, som finns i hela landet. Den gillar bäst lite surare barrskogar och magra bokskogar och sägs ha blivit vanligare med åren. Fast den kan variera ganska mycket i frekvens och vissa år är den ovanlig.
Hatten hos den toppiga giftspindlingen är matt rödbrun med lite varm orange ton. Hatten kan vara toppig, men även platta hattar förekommer. Skivorna undertill har ungefär hattens färg och är ganska glesa, tjocka och höga. Den brukar ha tydliga oregelbundna gula band på foten. Riktigt unga exemplar har de för spindlingar karakteristiska trådarna mellan hattkant och fot. Jag tycker att det är en väldigt vacker svamp när den är ung och typisk. Senare blir skivorna mörkare bruna av svampens sporer. Har de gula banden dessutom försvunnit, t.ex. på grund av ovarsam hantering, är den inte lika lätt att känna igen längre.
Hoppas att jag lyckats svara så att du blir nöjd. Annars får du läsa mer i någon nyare svampbok.
Hälsningar
Magnus Källberg