Svampfrågan: Indikatorsvamp

Rolf hittade en svamp i skogen. Men sedan kunde han inte hitta den i svampboken. Experten hjälper till.

Foto:

SVAMP2011-08-24 11:27

Rolf Ackerhus skickade in en bild på svampen till vår expert Magnus Källberg. Se bilden här.

Och här kommer expertens svar:

Hej Rolf!

Det var en vacker svamp du har hittat!

Nu kan det vara vanskligt att säga vad det är för en svamp från en bild, särskilt om man bara ser ovansidan. Man kan säga att man får olika slags information av att betrakta ovansidan respektive undersidan av en svamp.

Titta på undersidan

Om man tittar på undersidan av en hattsvamp får man veta vilken typ av svamp det är fråga om. Förekomsten av skivor, taggar eller porer på undersidan säger om det är en skivling, taggsvamp eller rörsvamp (sopp eller ticka). Utseendet på ovansidan ger sedan ledtrådar till vilken art det kan vara inom respektive grupp.

Detta är också ett bra tips för hur man ska gå till väga när man stöter på en okänd svamp. Om svampen man har hittat har skivor på undersidan av hatten är det i stort sett meningslöst att leta bland sopparna i svampboken.

Men jag tycker att din bild verkar vara så karakteristisk att jag fastnar för att du har hittat en grovticka, Phaeolus schweinitzii. När svampen är helt ung har den ofta en lysande ljus hattkant som brukar vara lite gröngulaktig. Senare försvinner den ljusa kanten, se min bild med en ung svamp till vänster och en äldre till höger.

Slutligen blir svampen helt brun och inte alls lik din vackra svamp. För att det ska vara en grovticka ska den ha porer på undersidan av hatten. Om det skulle visa sig att din svamp inte har porer så är det något annat än en ticka. I så fall skulle jag gissa på en taggsvamp istället. En del taggsvampar har en vacker ljus kant.

Om du söker på " Phaeolus schweinitzii" på internet kan du hitta bilder som är väldigt lika din egen bild.

Indikatorsvamp

Grovtickan växer vanligen på stubbar eller rötter av tall eller lärk, men rötterna kan vara dolda nere i marken. Grovtickan är en indikator på gammal skog, en s.k. signalart som tyder på höga naturvärden. Den är även en uppskattad färgsvamp för den svampfärgningsintresserade.

Jag har skrivit om grovtickan i Linköpings svampklubbs månadsnotis för augusti 2008 och där finns lite mer att läsa.

Hälsningar
Magnus Källberg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!