Hej!
Vi plockade kantareller, som växte tillsammans med okänd brun svamp som redan var mjuk av frost, min fråga är nu om den bruna svampen var giftig kan kantarellen ha fått i sig giftet, och då vara giftig. Vågar vi äta kantarellerna?
/Boja
Hej Boja!
Du kan lugnt äta dina kantareller, jag skulle i varje fall inte tveka att göra det.
Jag har aldrig hört talas om att svampar kan överföra giftiga ämnen till varandra genom att växa tillsammans. Nu är väl inte allt känt om hur olika mycel i marken påverkar varandra, men svamptrådarna av olika arter konkurrerar och håller sig nog ifrån varandra.
Faran med svampar som växer intill varandra är nog att man inte tittar ordentligt på alla fruktkroppar utan bara rafsar åt sig svamparna och sedan rensar slarvigt. När det gäller trattkantareller tror man att några förgiftningsfall berott på just detta.
När det gäller giftiga svampar är det inte farligt att ta i dem. Det är förmodligen inte heller farligt ens att smaka en liten bit och spotta ut. Ibland kan man ju läsa i sin svampbok att en viss svamp ska ha exempelvis besk smak och då kan man ju känna sig manad att pröva. Men när det gäller de allra giftigaste svamparna vill jag avråda från provsmakning.
Att smaka på svampar för att avgöra deras ätlighet kan man bara göra när det gäller kremlor. För övriga svampar betyder en mild smak ingenting när det gäller ätlighet.
Om man vill ta hem okända och eventuellt giftiga svampar från skogen för att titta närmare på dem hemma är det en god idé att lägga dem i en egen liten avdelning i svampkorgen. Annars är det lätt hänt att de okända svamparna eller delar av dem hamnar i grytan.
Hälsningar
Magnus Källberg