Hej!
Jag har gått i skog i hela Sverige i över 30 år i jobbet och blivit allmänt svampintresserad. Vi har gått ganska snabbt i terrängen och inte plockat så mycket av vad vi sett. Vissa år är ju mängderna av t ex vanliga kantareller otroliga.
Jag bor och äger ett litet torp/gård söder om Ödeshög och här har jag ju kollat svamparna noggrannare. År 2010 hittade jag för första gången här hemma kruskantarell. I år finns den också i ungefär samma mängd och på samma ställen. Jag såg den också i år i Bjärka-Säby. Nu undrar jag hur vanlig den är och om ditt intryck är att den har några bra år just i år och i fjol? Jag tycker det är märkligt att jag aldrig sett den tidigare. Även den grå kantarellen har jag tyvärr missat. Och hur vanlig är den i jämförelse?
/Skogsinventerare
Hej Skogsinventerare!
Jag tror att kruskantarellen (även kallad krusig trumpetsvamp) haft ett bra år i år då jag sett den vid flera tillfällen. Även förra året såg vi den flera gånger på Linköpings svampklubbs svampinformationer på måndagar. Från tidigare år kan jag inte minnas att den dykt upp särskilt ofta.
Jag har faktiskt fått tillfälle att för första gången smaka på kruskantarellen i år. En arbetskamrat till mig hade plockat den när han hittade svart trumpetsvamp och undrade om den också var svart trumpetsvamp. Men han vågade sig inte på att äta den så jag fick en liten påse som jag tog hem och stekte upp. Jag tyckte den var riktigt god och med liknande smak som andra kantarellsvampar.
Det finns ett Corren Mera-svar från hösten 2009 om kruskantarell där du kan läsa mer.
När det gäller den grå kantarellen har jag sett den väldigt få gånger. En grov uppfattning om den inbördes vanligheten kan man kanske få om man tittar på hur många fynd som rapporterats till Artportalen.
Den 22 september var antalet rapporterade fynd av kruskantarell 325 och av grå kantarell 74. Samtidigt var antalet fynd av en vanlig svamp som röd flugsvamp 6083. Nu är det många faktorer som spelar in när det gäller hur många fynd som rapporteras, men jag tror att den grå kantarellen är den ovanligare av de två.
Båda svamparna anges som sällsynta i svampböcker och uppges växa i samma miljö, mullrika ädellövskogar. De är nog förbisedda eftersom det är lätt att missa dem på grund av deras storlek och diskreta färg.
Hälsningar
Magnus Källberg