Svampfrågan: När man blir sjuk av svampen

Mia blev lite dålig av sin senaste skörd av helt säkra svampar. Experten Magnus förklarar hur det kan gå till.

Mia mådde inget vidare efter att ha ätit av svamparna ovan.

Mia mådde inget vidare efter att ha ätit av svamparna ovan.

Foto: Läsarbild: Mia Johansson

SVAMP2011-09-01 14:34

Hej!

Finns det något att blanda ihop säkra svampar med som gula kantareller? Har mått lite dåligt sedan den sista svampskörden.

/Mia

Hej Mia!
 
Det var ju tråkigt att du blev illamående av dina svampar. Men jag kan inte se någon uppenbar anledning till illamående av svamparna på din bild. Det ser ut att vara kantareller och några bra matsoppar, mest strävsoppar, en karljohan och en sandsopp.
Strävsoppen längst upp till vänster ser ut att vara ganska stor och utvuxen, men den kan ju ha varit helt OK ändå.

Det finns dock några olika förklaringar till illamående efter att man ätit svamp, även om man inte har ätit några giftiga svampar.

Den främsta förklaringen skulle jag tro är att svampen inte varit helt fräsch utan börjat sjangsera exempelvis på grund av förvaring i en varm och fuktig plastkasse. I en sådan miljö trivs olika mikroorganismer. Svamp är en färskvara som inte tål längre tids förvaring, även om kantareller är mer hållbara än många andra arter. Och man bör laga till svampar väl och inte bara låta dem vända i stekpannan.

När det gäller svamparter som man inte har ätit förut, kan det vara så att man helt enkelt inte tål just den svamparten så bra. Det finns också några arter som är särskilt kända för att vålla problem hos vissa personer.

Som exempel kan jag ta min egen mors plockning av finfina pudrade trattskivlingar, som ett år kom i mängder på hennes kompost. Hon lagade till svamparna och sen åt hon och far av den, som dom tyckte goda svampen. Hon mådde alldeles förträffligt, men var min far tillbringade natten lämnar jag åt läsarens fantasi. Det blev alltså första och sista gången hon lagade till pudrad trattskivling.

Jag ska kanske direkt nämna att just trattskivlingar av olika skäl inte längre rekommenderas som matsvampar.

När det gäller de svampar som är med på din bild känner jag inte till att någon skulle vara en sådan art, som många är känsliga för. Men det finns alltid en individuell variation och även allergiska reaktioner förekommer.

Man kan faktiskt också bli överkänslig mot svamp som man har ätit många gånger och tålt bra tidigare. Detta kan vad jag förstår även gälla svampar som kantareller och trattkantareller.

Svamp anses ju lite hårdsmält, så även förtäring av en stor mängd svamp kan också orsaka magproblem. Inte minst när man äter en "ny" svampart så bör man ta det lite försiktigt och inte vräka i sig hur gott det än är.
 
Hoppas att din upplevelse av resten av höstens svampskördar ska bli mera positiv.
 
Hälsningar
Magnus Källberg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!