Svampfrågan: Torkade trattisar

Marias trattkantareller såg konstiga ut efter torkningen. Expertern förklarar.

Så här ska torkade trattisar se ut.

Så här ska torkade trattisar se ut.

Foto: Magnus Källberg

SVAMP2011-10-16 20:59

Hej!

Har plockat en massa trattkantareller och lagt dem på tork. Tidigare har de blivit brunaktiga men den här gången är de alldeles svarta, ser nästan förkolnade ut. Lade dem på en tidning som låg på en torkställning, dvs de fick luft både under- och ovanifrån. Första dygnet stod torkställningen i vårt pannrum som är väldigt varmt. Fick byta tidningspapper då svampen var mycket blöt. Satte sedan torkställningen i köket för fortsatt torkning. Vad kan detta bero på och spelar det någon roll?

/ Maria Eriksson


Hej Maria!

Det verkar som om dina svampar torkat för långsamt och börjat brytas ner alltför mycket. Jag skulle inte rekommendera att du äter dem. Förmodligen luktar de inte så gott längre. När du blöter upp dem med vatten tror jag inte heller att de blir något som du skulle vilja äta.

Det kan vara problem med att torka svamp på tidningspapper. Om svamparna inte är alltför blöta från början och man tittar till dem ofta och kollar att de inte svartnar och börjar lukta illa kan det absolut fungera, men jag har själv fått kasta svamp som inte torkat snabbt nog.

Vill du läsa mer om processerna vid torkning av svamp rekommenderar jag verkligen Peter Jägerbros mat- och svampblogg där ett av hans senaste inlägg handlar om torkning av svamp.

Hälsningar
Magnus Källberg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!