FRÅGA:
Såna här svampar har jag hittat massor av i skogen. De ser jättegoda ut, men jag har inte en aning om i fall jag kan äta dem. Vad säger experten?
/ZH
SVAR:
Hej!
Det ser ut som om du har hittat tegelkremlor, som är bra matsvampar.
Jag tycker dom ser lite smutsiga ut på hatten, men det går nog att skölja bort med vatten. Annars kan man ofta få bort en del av smuts på hattens ovansida genom att försiktigt dra av hatthuden så långt det går.
Det finns många olika kremlor, över 100 arter i Sverige, och alla kremlor som är milda i smaken är ätliga. Du kan läsa lite mera om kremlor i Linköpings svampklubbs septembernotis 2004 där bl.a. kremlornas typiska sprödhet beskrivs.
Grånar med åldern
Det som gör tegelkremlan lätt att känna igen bland alla andra kremlor är att alla svampens delar blir grå med åldern. Det är mycket få kremlor som grånar på det här viset och kombinationen av detta grånande och hattens färg som är rödorange-orange-orangegul är typisk. Sen kan det ju ändå vara klokt att smaka även på tegelkremlan tills man har lärt sig den ordentligt. Dock kan unga tegelkremlor ibland smaka lite skarpt, men det försvinner vid tillagningen.
Väldigt vanlig
Tegelkremlan är bra att känna till eftersom det är en väldigt vanlig svamp, särskilt på magrare tallmarker. Tegelkremlan har kanske inte så mycket egen smak, jag har själv bara använt den till att blanda med svampar med starkare smak. Men när det gäller smak kan man ju själv experimentera ut vad man tycker blir gott.
Lycka till med tillagningen!
Hälsningar
Magnus Källberg