LISTA: Tio saker du aldrig ska ha i kylen

Funderar du över varför en del mat blir dålig i kylskåpet? Det finns en hel del som absolut inte ska förvaras där. Vi har valt ut tio saker som helst inte ska förvaras i kylskåpet.

Det finns en hel del som absolut inte ska förvaras i kylskåpet.

Det finns en hel del som absolut inte ska förvaras i kylskåpet.

Foto: MAJA SUSLIN / TT

Sverige2016-10-25 16:00

1) Öppnade konservburkar

Vid kylförvaring av öppnade och halvfulla konservburkar i plåt bildas lätt syraangrepp.

2) Banan

Bananer ska aldrig förvaras i kylskåp, fruktköttet förblir hårt och skalet missfärgat. Bananer mognar snabbt tillsammans med andra mogna bananer, tomater och avokado.

3) Gurka

Gurkan är känslig för både höga och låga temperaturer och kan lätt få köldskador, blir vattnig eller mjuk. Ska inte förvaras i varmare temperatur än tio plusgrader. Lägg den i en plastpåse om den absolut måste vara i kylen.

4) Avokado

Mogen avokado kan förvaras i kylskåp för längre hållbarhet. Däremot hindras omogen avokado från att mogna i kylskåpet – det gröna köttet får bruna fläckar.

5) Bröd

Bröd ska förvaras i rumstemperatur, inte i kylskåp där det blir smuligt och torrt.

6) Varm mat

Man ska inte sätta in varm mat direkt i kylskåpet. Varm mat som sparas måste kylas ner snabbt i vattenbad innan det förvaras i kylskåp. Om du ställer in stora mängder varm mat höjs temperaturen i hela kylskåpet, vilken kan påverka hållbarheten på andra varor som finns i kylen.

7) Lök, rödlök och vitlök

Fukten i en kyl kommer så småningom göra din lök mjuk och dålig. Förvara dem i stället på en sval och torr plats. Vitlöken kommer små småningom börja växa i kylskåpet. Klyftorna kan också bli sega och mögliga, så det är bäst att hålla dem på en sval, torr plats.

8) Potatis

Om potatisen är för länge i kylskåpet blir den lätt grynig och söt, vilket beror på att stärkelsen förvandlats till socker. Potatisen ska i stället förvaras i en papperspåse, på ett svalt, torrt och mörkt ställe. Lagras potatis för ljust bildas det giftiga ämnet solanin och den får gröna fläckar.

9) Honung

Honung kan förvaras väl tillsluten i ett skafferi, då håller den väldigt länge. I kylskåpet kan den kristallisera.

10) Tomat

Tomaterna tappar smak och blir lätt mjölig i kylskåpet. Förvara tomaterna i en korg eller skål i köket i stället. Placera aldrig mogna tomater nära grönsaker eftersom de avger etylen.

Källor: Slv.se, Årstiderna.com, Prevention.com, Slängintematen.se, Huffington Post.com, Expressen.se, Livsmedelsverket.

Listan är sammanställd av Norrbottens-Kuriren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om