Nobelstiftelsen backar – inte längre välkomna

Nobelstiftelsen hade tidigare beslutat att bjuda in alla ambassadörer till prisutdelningsceremonin, även Ryssland, Belarus och Irans ambassadörer. Men nu drar de tillbaka inbjudan efter den hårda kritiken.

Bild från 2019.

Bild från 2019.

Foto: Jessica Gow/TT

Sverige2023-09-02 12:28

Beslutet att bjuda in Rysslands, Belarus och Irans ambassadörer till Nobelmiddagen har väckt starka reaktioner.

Flera partiledare, däribland Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok, har tackat nej till sin inbjudan. 

– Att sitta och skåla med företrädare för ett land som bombar civila, sjukhus och skolor, det är helt enkelt omöjligt, sa Muharrem Demirok till Corren.

Nu backar Nobelstiftelsen och säger att Ryssland, Belarus och Iran inte är välkomna längre.

I ett pressmeddelande skriver Nobelstiftelsen:

"Grunden för beslutet är att vi anser att det är viktigt och riktigt att nå ut så brett som möjligt med de värderingar och budskap som Nobelpriset står för, till exempel förra årets tydliga politiska budskap i fredspriset till människorättskämpar från Ryssland och Belarus samt till ukrainare som arbetar med att dokumentera ryska krigsförbrytelser.

Vi tar till oss av de starka reaktionerna i Sverige som fullständigt överskuggat detta budskap. Nobelstiftelsens styrelse väljer därför att upprepa förra årets undantag från vanlig praxis – att inte bjuda in Ryssland, Belarus och Irans ambassadörer till prisutdelningsceremonin i Stockholm. Till ceremonin i Oslo kommer som tidigare alla ambassadörer att bjudas in."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!