Uppgifterna: Avrättade svenskiraniern var Norrköpingsbo

På lördagen kom nyheten om att svenskiraniern Habib Chaab avrättats i Iran. Enligt uppgifter till Sveriges Radio P4 bodde och arbetade Habib Chaab i Norrköping under flera års tid.

Avrättade svenskiraniern Habib Chaab bodde enligt uppgifter i Norrköping under flera års tid.

Avrättade svenskiraniern Habib Chaab bodde enligt uppgifter i Norrköping under flera års tid.

Foto: Majid Azad/AFP/TT

Sverige2023-05-06 14:28

Habib Chaab hade både svenskt och iranskt medborgarskap och han greps under mystiska omständigheter i Turkiet år 2020. Då hade han levt i exil i Sverige i flera år, skriver TT.

Han har anklagats för att ha agerat ledare för separatistgruppen ASMLA – som vill ha självständighet för Irans arabiska minoritet. Han har dessutom anklagats för att ha planerat och utfört bombdåd mot regimen.

I december 2022 dömdes Habib Chaab till döden och under lördagen hängdes han, enligt iranska myndigheter, uppger TT.

Enligt uppgifter till Sveriges Radio P4 ska Habib Chaab bott i Norrköping under flera års tid. Han ska bland annat ha arbetat på det kommunala Ungdomskontoret. 

En vän till Habib Chaab, Kahled Kaabi, säger till P4 Östergötland att informationen om avrättningen var chockerande och sorglig, men också förväntad. 

– Sista gången jag träffade honom var sommaren 2020, då fikade vi i Hagebys Mirum Galleria, säger Kahled Kaabi till P4 Östergötland.

Svenska UD har i en kommentar till TT skrivit att man fördömer avrättningen och att man under lördagen har kallat upp Irans ställföreträdande ambassadör för att protestera mot avrättningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!