Anders Ygeman understryker att en viktig del i förslaget är att beslutet om att stänga bron förs över från riksdagen till regeringen.

Är inte riksdagen redo att ge den möjligheten till regeringen i det här läget, då måste riksdagen vara beredd att sammankallas om det skulle behövas, säger Ygeman.
Den viktigaste åtgärden för regeringen är id-kontrollerna. Skulle vi i det här läget välja att inte gå fram med förslaget om att stänga bron, då är det viktigt att det finns en möjlighet att kalla ihop riksdagen för att fatta ett sådant beslut. Men kortsiktigt skulle det inte få några konsekvenser, säger Anders Ygeman.

TT: Varför är det så viktigt då för regeringen?

Det är viktigt om det värsta skulle ske och vi får ett hot mot ordning och säkerhet.

MP välkomnar

Miljöpartiet välkomnar beslutet att dra tillbaka lagförslaget.

Miljöpartiet har drivit detta från början och vi är väldigt glada att regeringen väljer att gå på vår linje, säger Annika Hirvonen Falk (MP), vice ordförande i justitieutskottet, till SVT.

Ett par timmar tidigare meddelade både Moderaterna och Liberalerna att de inte stöder förslaget om att stänga bron.

När det gäller möjligheten att kunna stänga Öresundsbron så får ju det långtgående konsekvenser och de behöver regeringen titta närmare på och återkomma om, så det är jag inte beredd att stödja nu, säger M-ledaren Anna Kinberg Batra till SVT.

Drastisk åtgärd

Det är en alldeles för drastisk åtgärd som skulle ställa till stora problem i regionen. Vi är också motståndare till att stänga Sverige helt, säger partiets talesperson Erik Ullenhag till TT.

Sverigedemokraterna har däremot sagt att de stödjer förslaget. Enligt Anders Ygeman är det dock inte aktuellt att samarbeta med SD i frågan.

Jag utesluter det nu. Vi ska under dagen träffa de andra partierna. Tillsammans med dem ska vi resonera hur vi ska gå vidare.

Regeringen har fortfarande majoritet i riksdagen för förslaget att införa id-kontroller på bussar och tåg över gränsen. Det är ett förslag som även behandlas i Danmark. Men nu säger danska tågbolaget DSB att man överväger att tillfälligt stoppa trafiken över gränsen om så sker.

Hotar stoppa trafik

Tågbolaget påpekar att personalen varken har utbildning eller erfarenhet för att göra kontrollerna. Likaså saknas teknisk utrustning för att undersöka id-handlingarna. DSB är oroligt för att det annars kan uppstå situationer där man tvingas bryta mot lagar i Sverige, Tyskland eller Danmark, rapporterar Danmarks Radio.

Det är ingen bra lösning att stoppa trafiken och jag tror inte heller att det blir så. Det är en alldeles för viktig förbindelse för att det ska bli stopp. Alla vi transportörer ställs inför en svår situation, men vi måste vara lite lösningsorienterade, säger Ulrika Mebius, press- och informationschef hos Skånetrafiken, till TT.

Öresundståg, där bland annat Skånetrafiken ingår, har operatörsansvaret i Sverige.