Sjön som myllrar av liv

När Tåkern sänktes på 1840-talet blev resultatet en besvikelse för bönderna. Men det blev i stället Sveriges kanske bästa fågelsjö.

Foto:

Tåkern2018-07-09 05:00

Tanken med sjösänkningen var att skapa nya, stora åkrar. Men den gamla sjöbottnen visade sig alltför vattensjuk och i början av 1900-talet var det aktuellt att helt torrlägga Tåkern.

Efter protester från bland andra Selma Lagerlöf stoppades planerna, till stor glädje för både fåglar och – så småningom – turister. Naturum Tåkern vid Glänås lockar årligen 80 000 besökare.

Sjön är stor, 45 kvadratkilometer, men bara 0,8 meter djup. Tillsammans med stora strandängar, strandskogar och vassområden finns det gott om bra livsmiljöer för många arter.

– Det är en väldigt näringsrik miljö. Det är en rik växtlighet på botten och det myllrar av småkryp och fisk. Rena smörgåsbordet för en fågel, säger Malin Granlund Feldt, föreståndare för Naturum Tåkern.

Naturum byggdes 2012, i trä, men helt klädd i vass. Den spektakulära byggnaden ritades av Gert Wingårdh och är värd ett besök även om man skulle råka vara helt ointresserad av fåglar.

– Det är ett fantastiskt hus med en trivsam atmosfär. Det luktar gott av träet, konstaterar Malin.

Vi slår oss ner vid ett av de stora fönstren och även utan kikare (som man får annars låna gratis här) slås man av det myllrande fågellivet utanför. Stora skaror skrattmåsar vistas på strandängen, men skräms plötsligt upp av en rovfågel. "Brun kärrhök, hanne", konstaterar Malin.

Två grågäss landar, utan ungar i släptåg.

– Våren kom så sent. Det gjorde att många misslyckades med häckningen, berättar Malin.

278 fågelarter har setts vid Tåkern och runt 130 av dem häckar här. Många fåglar använder Tåkern som rastplats och ett bra år kan det vid ett och samma tillfälle befinna sig runt 30 000 brunänder och lika många sothöns i sjön. 18 000 grågäss och 3 000 knölsvanar är andra dagsnoteringar.

I en utställning kan man själv klicka på olika fågelarter för att läsa om dem och höra deras läte. Men allt handlar inte om fåglar på Naturum Tåkern. Här finns utställningar om insekter, grodor, vass, vattenväxter och blommor. En gång om dagen arrangeras håvning av småkryp, något som brukar vara lika populärt hos de vuxna som hos barnen.

– Många får en aha-upplevelse när de ser hur många arter som hamnar i håven. Vi vill förmedla vilken enorm mångfald det finns i naturen och berätta om näringsväven, hur alla är beroende av varandra. Vi människor också, säger Malin Granlund Feldt.

Naturum Tåkern

Öppet dagligen 10–17 under sommarhalvåret. Fritt inträde.

Dagliga visningar: 10.15 dagens fynd, 10.30 visning av Naturum, 15.00 håvning av småkryp.

Nytt för i år är de så kallade vevmojängerna, där man på vandringslederna kan veva och få kort information om fågelliv, flora och kulturhistoria.

Nytt är också att Naturum Tåkern har en kamera som sänder live på Youtube morgon till kväll.

Förutom Naturum vid Glänås finns besöksområden med fågeltorn vid Väversunda, Hov och Svälinge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om