Unga fågelskådare får kika på svensk natur

Ett 20-tal ensamkommande flyktingungdomar bekantade sig på lördagen med det vi infödda svenskar kanske är mest stolta över: Vår svenska natur.

På spaning. Nasim Alizade bor på det nyöppnade boendet i Ödeshög. Med lånad kikare kollar han av strandängen intill Tåkern.

På spaning. Nasim Alizade bor på det nyöppnade boendet i Ödeshög. Med lånad kikare kollar han av strandängen intill Tåkern.

Foto: Sune Johansson

Tåkern2016-03-14 06:00

Det var Tåkerns fältstation och Naturum som ordnade aktiviteter för nyanlända.

Programmet bestod bland annat av spaning efter havsörn, ringmärkning av småfåglar och grillad kycklingkorv.

– Vi tycker att det är en bra form av integrationsarbete. Och dessutom kan vi väcka intresse för vår verksamhet, säger Bengt Andersson, ordförande i föreningen Tåkerns fältstation och dessutom med ett förflutet som socialchef i Ödeshögs kommun.

Först på plats var ett gäng morgonpigga killar som åkt från sitt boende i Vaggeryd i Småland. Afghanska bröderna Ghafoor och Ibrahim kom till Sverige i höstas. Nu bor de sedan en månad i Vaggeryd och har just börjas skolan, i en vanlig svensk klass.

– Vi är intresserade av djur och natur, säger Ghafoor, men vi har aldrig skådat fågel med kikare.

– Big eagle, ropar plötsligt naturguiden Malin Granlund Feldt som monterat upp tubkikare i fågeltornet.

Långt ute på sjön, just där isen övergår i öppet vatten, och därmed lockat till sig mycket sjöfågel, finns flera havsörnar som sitter blick stilla. Andra cirklar ovanför isen. Guiderna räknar till åtta.

Tidigt på morgonen, till och med innan Vaggerydskillarna steg upp ur sängen, har personal från länsstyrelsen och Naturum varit ute runt sjön och räknat fågel. Det gör man många gånger på hösten och våren. Just nu är det mycket fågel, och gott om vårtecken. Vad sägs om de 190 tranor som räknades in?

– 700 sångsvanar kan vara ett rekord för Tåkern, och 4 800 sädgäss är en hög siffra, säger Lars Gezelius, som är knuten till länsstyrelsen och Naturum och bland annat jobbar med ringmärkning och inventering.

Det är han som visar killarna hur man ringmärker småfåglar som fastnat i fångstnätet som han spänt upp.

Sedan är det dags för en promenad i den vårvintriga naturen. Nu har gruppen från Ödeshög anlänt. 27 hade anmält sig men det blev ett rejält manfall. Bara tio följde med till slut, berättar Stefan Ahlberg som jobbar på det nyöppnade boendet på Storgatan.

Först får de gå Estelles stig och sedan vidare en bit ut på strandängarna. 16-årige Hamza Mohibi verkar trivas. Han är Ödeshögsbo sedan tre månader och går på Lysingsskolan.

Där rampen övergår i spång vänder gruppen och går tillbaka mot grillplatsen och den utlovade kycklingkorven.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om