Allt fler svenskar åker utomlands för att få billig tandvård. Tandkliniken CityMed i Tallinn har många svenska patienter som kommer för att få stora behandlingar gjorda.
Tandkliniken CityMed ligger strategiskt placerad på gångavstånd från både färjeterminalen och Tallinns stora turistmål, den gamla stadskärnan. En våning upp i ett modernt hus kliver man in i ett sobert väntrum med lugnande musik och akvarium.
Hit kommer svenskar varje dag för att få sina tänder lagade. Det är prislappen som lockar, här kostar det ungefär hälften så mycket som i Sverige.
-- Vi har tagit emot finska patienter i många år. Men sedan något år tillbaka kommer även svenskar, och de blir fler och fler, säger Kristi Aasa, vd på CityMed.
Kliniken har åtta tandläkare som alla är utbildade på universitetet i Tartu. Flera av dem har dessutom gått på vidareutbildning i Finland.
Det är en modernt utrustad klinik, även med svenska mått mätt. Den har ett eget tandtekniskt laboratorium vilket gör att arbetet med kronor och broar går lätt och smidigt.
CityMed samarbetar med resebyrån Estlandsspecialisten i Stockholm. Tillsammans lägger de upp resor som blir lagom långa i förhållande till den behandling som patienten vill ha.
Många svenskar som söker sig till Estland har redan blivit undersökta av en tandläkare hemma och vet vad som behövs göras.
-- Ibland har de till och med röntgenbilder från sin svenska tandläkare med sig, vilket naturligtvis är till hjälp för oss, säger Kristi Aasa.
För att få en stor bro gjord kan man behöva stanna i Tallinn från måndag till fredag. Men det är det värt, resonerar många, om räkningen stannar på 20 000 i stället för dubbelt så mycket.
Tandläkaren Anton Garajev tar hand om många av de svenska patienterna.
-- Jag förstår att svenskar undrar om de får lika bra tandvård här som hemma, säger han.
-- Jag kan lugnt svara ja. Vi håller hög internationell klass, och använder samma material som i Sverige och övriga Europa. Jag har inte sett något i någon svensk mun som vi inte hade kunnat göra lika bra.
Han får ofta svenska patienter som inte har gått till tandläkaren på länge och som har komplexa problem med både trasiga tänder och tandlossning.
Att du kan göra en bro på några dagar kan jag förstå. Men hur behandlar du mera långsiktiga problem som till exempel tandlossning?
-- Det är svårt, jag kan inte göra några mirakel. Jag diskuterar olika behandlingsalternativ med patienten, och ofta får de besked om att de måste gå till en tandhygienist hemma i Sverige.
Använder du röntgen för att undersöka tänderna på samma sätt som i Sverige?
-- Ja, och bilder och journalanteckningar sparas i vårt datasystem.
Lämnar du några garantier på de arbeten du gjort?
-- Ja. Vi ger två eller tre års garanti, beroende på typ av behandling.
Att CityMed kan hålla så låga priser beror på att lönenivån i Estland är ungefär hälften så hög som i Sverige.
-- Det händer mycket i Estland nu efter EU-inträdet. Allt blir dyrare, även tandvård. Men så dyrt som i Sverige blir det inte på länge, säger Anton Garajev.
Samarbetet med CityMed och Estlandsresor är ett exempel på den nya tandcharter som håller på att växa fram i Sverige. I Malmö arrangerar Polenresor samma typ av resor till tandläkare i Szczecin.
På Försäkringskassan ser man att antalet svenskar som söker tandvård utomlands stadigt ökar.
Försäkringskassan ersätter vård och tandvård som utförs i EU-länder, och antalet ansökningar om tandvårdsersättning stiger enligt en färsk rapport hela tiden. Polen och baltstaterna är de länder som svenskar oftast åker till.
Hittills tyder allt på att den vård som svenskar fått utomlands har varit god.
-- Vi har inte fått in några klagomål, säger Agneta Ekman, medicinalråd på Socialstyrelsen.
-- Men man bör vara försiktig, att söka tandvård utomlands ställer höga krav på den enskilde. Jag tycker att man ska begära uppgifter på vilka material som används och ta reda på vad som gäller ifall någonting går fel, säger hon.
Nästa avsnitt: Politikerna om den dyra tandvården