Länge har människan fascinerats av vad som finns bland de glittrande stjärnorna på det kolsvarta himlavalvet. Och nog vet vi mer i dag än på Copernicus tid, men trots det är New Horizons förbiflygning av Pluto historisk. Ingen rymdsond har tidigare varit så nära den avlägsna dvärgplaneten i utkanten av Vintergatan.
På Visualiseringscenter samlades många för att bevittna en live-visualisering av händelsen.
– Det är fantastiskt för oss att kunna vara med och visualisera en unik upplevelse med vår egen mjukvara vi utvecklat här, och koppla ihop tio planetarier över hela världen, sa Anders Ynnerman, Professor och direktör för centret.
Det tar ungefär fyra timmar för radiovågorna från sonden att nå Jorden, inga livebilder kunde därför visas. Men en animation av vad som hände sekund för sekund visades i domen. En visualisering som alltså gjordes möjlig av den mjukvara som utvecklats vid centret i Norrköping.
Samtidigt fanns flera experter och forskare från New Horizons-projektet närvarande via videolänk.
– Vad finns utanför grottan, på andra sidan berget? Frågor av det slaget har alltid drivit oss framåt. Nu tar vi oss för första gången till de yttre delarna av solsystemet, sa astrofysikern Neil deGrasse Tyson via länk i New York, och illustrerade i ord hur människans upptäckarlust alltid drivit civilisationen vidare.
På sondens väg mot Pluto har forskarna fått ny och värdefull information, tack vare några av bilderna som sonden tagit under sin inflygning. Som de fyra märkligt lika och jämt utspridda prickarna längs med Plutos ekvator, prickar som NASA uppskattar är 48 mil i diameter, till exempel. Eller kärlekshälsningen: det hjärtformade fältet, som forskarna tidigare bara kunnat urskilja som en ljusare nyans på Plutos yta.
Det rådde stor glädje när sonden, några minuter tidigare än väntat, väl ankom till den närmaste positionen vid Pluto. Orkan Umurhan, doktor i geologi och geofysik, har varit med under lång tid av projektet och blev märkbart berörd.
– Det här är fantastiskt, jag är utom mig, skrattar han efter applåder från kollegor och publik.
New Horizons äventyr slutar inte här. Nu fortsätter den vidare ut i universum. Närmast för att utforska Kuiperbältet, ett område forskarna tror är fullt av isiga himlakroppar. Vad som upptäcks sedan står skrivet i stjärnorna.