Beskedet kommer från chefen för Thailands migrationsbyrå, Surachate Hakparn, efter att denna har träffat representanter för FN:s flyktingorgan UNHCR i Bangkok angående den unga kvinnan.

Hon får tillåtelse att stanna .... hon tas om hand av UNHCR nu, säger Hakparn enligt AFP.

Enligt Hakparn kommer det att ta minst fem till sju dagar för FN-teamet att utvärdera hennes situation. Under tiden är hon garanterad att få stanna i Thailand, rapporterar Bangkok Post.

Beskedet om att migrationsmyndigheterna inte sänder hem tonåringen mot hennes vilja kom kort efter det att en domstol i Bangkok avslagit en begäran från organisationen Human Rights Watch om att stoppa avvisningen.

Rymt från familjen

18-åriga Rahaf Mohammed al-Qunun, som suttit strandad på flygplatsen i Bangkok sedan i lördags, har bett om asyl i Thailand. Hon har uppgett att hon rymt från sin familj som befinner sig i Kuwait eftersom hon utsatts för fysisk och psykisk misshandel.

Hennes plan var att resa till Australien och söka asyl där, och hon säger att hon är rädd att dödas om hon skickas hem av thailändska myndigheter, som stoppade henne på flygplatsen på lördagen.

Hon lade under natten upp en video på nätet där hon barrikaderat sig i ett hotellrum för att slippa åka.

"Mina bröder och min familj och Saudiarabiens ambassad väntar på mig i Kuwait. De kommer att döda mig. Mitt liv är i fara", skriver hon i text- och ljudmeddelanden från hotellet.

Stoppad i Bangkok

Tidigare sade Thailands migrationsbyrå att 18-åringen skulle sättas ombord på ett plan tillbaka till Kuwait. Men planet lyfte utan henne ombord.

Kvinnan säger att hon stoppades av saudiska och kuwaitiska tjänstemän när hon i lördags kom till flygplatsen i Bangkok, och att hennes resedokument togs från henne, en uppgift som även människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) står bakom.

Saudiarabiens utrikesdepartement förnekar att kvinnans pass beslagtagits.

"Saknar dokument"

Thailändska myndigheter uppger att kvinnan inte fick komma in i landet eftersom hon saknade rätt dokument. Därför kontaktades Saudiarabiens ambassad för "samordning".

HRW har krävt att thailändska myndigheter omedelbart stoppar den planerade avvisningen av 18-åringen, och låter henne träffa företrädare för FN:s flyktingorgan UNHCR i Bangkok och söka asyl.

Saudiarabiska kvinnor som flyr sina familjer riskerar allvarligt våld, frihetsberövande och andra övergrepp om de sänds tillbaka mot sin vilja, säger Michael Page på HRW i Mellanöstern.