– Jag har rekryterat deltidsbrandmän sedan 2019, men det har aldrig varit så svårt som det är nu. Redan nu har vi vakanta tjänster och i vår slutar ytterligare två i personalen, säger Kjell Zingmark, arbetsledare på Rib som ansvarar för deltidsbrandmännen i Tjällmo, Vadstena och Borensberg.
Fyra grupper finns nu i Tjällmos deltidsbrandkår, som har beredskap var fjärde vecka under 168 timmar. Zingmark betonar vikten av att ha kompetent personal tillgänglig på orten under dygnets alla timmar, vilket i nuläget är svårt.
– Vi vill ha tre brandmän och en styrkeledare i varje beredskapsgrupp. Dagtid, under vardagar, är det svårt att hitta personer som är på orten eftersom många pendlar. Följden av att vi inte lyckas rekrytera blir att även kvällar, nätter och helger blir en utmaning. Redan nu har personalen ställt upp och tagit extra beredskap, men det är inte hållbart i längden, säger han.
För att få verksamheten att fungera behöver sex personer rekryteras framöver, och då är pensionsavgångar inte inräknade. Jobbannonser ligger ute på Arbetsförmedlingen, rekryteringsajter, kommunens hemsida och sociala medier. Men än så länge har annonserna inte resulterat i något konkret.
Varför det är så svårt att hitta personer från området i och runt Tjällmo, tror han beror på flera olika faktorer. En är att för få personer jobbar på orten, en annan att inte alla vill eller vågar söka tjänsten som deltidsbrandman i tron att jobbet har höga intagningskrav.
– Mitt drömscenario är att personer i Tjällmo söker sig hit för en inblick i vad som krävs för att bli deltidsbrandman, för ingen annan kan hjälpa Tjällmoborna än de själva, säger Zingmark.
Man behöver inte heller vara en elitidrottare för att bli deltidsbrandman, men en god kondition behövs.
– Är man någorlunda tränad och har en tjänst där man jobbar med kroppen, har man goda förutsättningar för att klara kraven. Jag har mött många som aldrig trott att de skulle bli deltidsbrandmän men som nu jobbar hos oss.
Vad händer om ni inte lyckas rekrytera?
– Jag tror att personer kan dra en egen slutsats av vad som händer om vi inte löser behovet på sikt. Det är ett allvarligt läge, säger han.
Hur går man tillväga om man vill bli deltidsbrandman?
– Om man är intresserad kontaktar man mig direkt eller via en annons. Bor personen på orten bokar vi in en träff där jag berättar om yrket, fördelar, nackdelar och vad det innebär för ens familj och partner.
Han berättar därefter om det obligatoriska rullbandstestet där sökanden ska gå på ett rullband i 4,5 km/h i åtta graders lutning, och det i sex minuter. Klarar man det följer ett antal tester samt hälsokontroll. Därefter är personen redo att börja jobba.
Under första året som brandman ingår en introduktionsutbildning och man är med på övningar och som observatör på larm för att lära sig yrket.
Zingmark uppmanar alla som vill hjälpa till i Tjällmo att höra av sig.
– Det är en obeskrivlig känsla att jobba som deltidsbrandman och att vara en del av tryggheten i samhället.