– Vi är ju mitt i en stor smittspridning i landet, och här i Tjällmo har vi numera coronasjuka på många håll. Skolan var ju stängd under en period exempelvis. Det här är absolut inte över, vi kan bara hoppas att det blir bättre snart. Och man tänker ju mycket på all personal inom vården som kämpar och sliter.
Men han vill ge Tjällmoborna och butikens ordinarie kunder stort beröm.
– Vi har aldrig behövt mota ut någon, alla vet att man inte skall vara fler än nödvändigt i lokalerna, och det är många som handlar en och en eller via hemsidan.
Däremot är han irriterad över beteendet hos många kunder som kommer utifrån, de kan gå in i stora grupper utan att tänka på gällande restriktioner.
– Men vi har klarat oss bra, vi är faktiskt friskare än någonsin i personalgruppen. Det beror nog på att vi är särskilt noga med hygien nu och att hålla oss hemma när vi är småförkylda.
– Vi funderar mycket på hur vi håller avstånd till kunderna. Det är vid kassan som vi är närmast rent fysiskt, och där har vi en skyddsskärm, annars brukar mötena mellan hyllorna oftast vara "rygg-mot-rygg". Vi har inte tagit till visir eller munskydd, men sådant finns för den personal som vill.
När förstod du från första början att vi var på väg in i en ny situation?
– Det var när jag såg att hyllorna för toalettpapper stod tomma, och att vetemjöl och jäst tog slut. Som tur var handlade just det bara om några veckor, sedan fanns allt på plats.
Och hur har omsättningen påverkats under det här året?
– Vi har faktiskt haft en kraftig ökning. Omsättningen har stigit lika mycket under ett år, som den normalt gör under tre. Leveranserna från Systembolaget har fördubblats och postservicen ökat med 20 procent.
Vad kan det bero på?
– Många är ju hemma hela dagarna, och lagar mat och äter hemma. Vi har nog tagit över mycket av restaurangernas intäkter.
Hur har kundernas köpvanor förändrats?
– Vi kan inte se att de har det. Vi säljer mer av allt. Så efter de första veckornas hamstring av toalettpapper, vetemjöl och jäst har folk handlat ungefär som vanligt, fast mer.
Själva arbetet i butiken har förändrats på flera sätt. Att hantera inkommande leveranser har krävt mer av planering och logistik och inte minst on-line-försäljningen har förändrats och ökat, med nya krav på personalen. Under 14 av dygnets 24 timmar pågår arbete i butiken.
– Nu börjar vi kl 06.00 varje dag med att plocka ihop beställda varor, och nästan alla skall levereras vid kundernas dörr. Tidigare hade man 15 on-lineleveranser i veckan, nu är det 15 per dag. On-line-försäljningen utgör idag 10 procent av hela omsättningen.
Hur ser utmaningarna ut framöver?
– Eftersom vi ökar volymen håller det faktiskt på att bli trångt i butiken, och vi måste troligen tänka om var vi har hyllor och montrar. Och på sikt kan det bli nödvändigt att bygga ut.
Och vilka förändringar tror du blir kvar efter coronatiden?
– Vi kommer såklart inte att ha samma ökningstakt som tidigare. Men jag hoppas att vi kan ligga kvar i volym nära dagens nivå. Många kommer ju att fortsätta att jobba hemifrån, och laga sin mat hemma.
Pär tror att on-line-leveranserna kommer att ligga kvar, eller kanske öka en aning, vilket man har kapacitet för och skulle välkomna.
Annars tror Pär att folk kommer att vara friskare överlag än tidigare, eftersom man har vant sig vid att vara noggrannare med hygien, och att allt fler arbetar hemifrån.