Kända och okända spelmän ihop

I lördags var det spelmansstämma i Tjällmo. Där samlades både riksspelmän och lokala förmågor för den 18:e Tjällmostämman i rad.

Tjällmo dansgille visade upp en blandad repertoar på Tjällmostämman. För att ta tillvara på den lokala folkmusiktraditionen dansade man bland annat Abraham Hagholms "Godegårdskadrilj".

Tjällmo dansgille visade upp en blandad repertoar på Tjällmostämman. För att ta tillvara på den lokala folkmusiktraditionen dansade man bland annat Abraham Hagholms "Godegårdskadrilj".

Foto:

Tjällmo2002-08-05 06:19

Knuttimrat och falurött. Torkad midsommarstång och långbord på bockar. Grånad gärdsgård och lövad höskrinda. Tjällmo dansgille i vackra folkdräkter står redo att dansa ut på gräset.

Lokal folkmusik

John-Erik Johansson sätter sig med dragspelet på höskrindan. Moa Knutsson med fiolen sätter sig bredvid och snart är dansen igång.

Godegårds förste folkskollärare, Abraham Hagholm, var en av Sveriges främsta upptecknare av folkmusik. Nu dansar Tjällmo dansgille till hans "Godegårdskadrilj".

Och så blir det "Slottshambo från Vik".

-- Vi försöker föra fram lite lokal musik, för det finns mycket folkmusik i de här trakterna, säger Tjällmobördige riksspelmannen Christer Odén.

Han berättar att dagen börjat med musikandakt i kyrkan. Sedan har det varit allspel på hembygdsgården och uppspelningar och buskaspel.

-- På kvällen fortsätter vi på gästgivaregården så länge folk orkar, säger han.

Även unga spelmän

Tjällmo dansgille är inne på sista dansen och i slutklämmen faller musikerna vid husknuten in i melodin.

Moa Knutsson kliver ner från skrindan.

-- I folkmusik kan man göra vad man vill. I klassisk måste man spela precis efter noterna, säger Moa som också spelar i musikskolans kammarorkester.

Folkmusik har hon spelat sedan hon var åtta -- ett förslag från pappa.

På Tjällmostämman hör Moa med sina 17 år till de yngre, men yngst är hon inte.

-- Nej, det var en liten tjej här tidigare som var nio--tio år.

Buskspel på kvällen

Bakom ett buskage sitter två buskspelare. Bakom en av byggnaderna står ett helt gäng och spelar ihop.

Det är spelmän från Uppland och Sörmland. Men mest är det östgötar. Någonstans finns också Björnligan -- svenska mästare i gammeldans.

Solen är på nedan men luften varm. Sädesfälten vajar gula.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om