Det är första året som Gerd Gustavsson och hennes man Lennart åter runt på marknader och de stortrivs.
-- Vi kunde ju inte bara sitta och rulla tummarna när vi blev pensionärer.
Nu har de köpt ett eget marknadsstånd och har fullt upp med att sälja virkade mössor, rosentavlor, handdukar och annat som de själva tillverkat.
På så vis är de typiska för Tjällmo marknad där många säljer sitt eget arbete.
I lördags var det lite tunt med folk på marknaden, den 20:e omgången i regi av Trafik- och polioskadades riksförbund, som nu lämnar över marknadsbestyren till Tjällmo byalag.
De omkring 100 knallarna var kanske inte så nöjda, men för en besökare var det rena drömmen att slippa trängas och kunna titta på allt i lugn och ro. För som sagt, i Tjällmo finns lite ovanliga marknadsvaror.
Ost, från Åmmeberg, "här snackar vi stark ost". Tofflor från Örebro. Hemmålade tavlor, hundar och brevlådor från Godegård. Bysthållare från Boråstrakten -- utan provrum, "tjejerna vet vad de har för storlek". Växter, vaxduk, målade spånkorgar, ännu fler virkade kalotter och Johnny Cosys skiva "Tattarblod". . .
Anna-Lisa Karlsson från Tjällmo säljer hemvävda mattor och stickat så som hon gjort sedan hon blev pensionär. Bredvid henne står Rune Gager med hemgjorda knivar.
I hembygdsföreningens stånd bjuder Gunilla Ström ut sin unika dokumentation av Baggetorps volframgruva, tryckt och utgiven i vår, "Så minns vi gruvan i Baggetorp". Det var sedan hon sagt upp sig som lärare som Gunilla Ström tog itu med att dokumentera den här unika gruvperioden som pågick från 1944 till 1958.
-- Å, vad roligt det har varit, berättar Gunilla Ström. Jag har fått vänner får livet. Jag har haft kontakter med folk som jobbade i gruvan, kemisten, inmutare och barn och barnbarn till företagets ägare.
Boken är illustrerad med ett 40-tal bilder som fotografen Henry Persson hjälpt till med att ta fram. Ett riktigt marknadsfynd.
-- Det var vid ett möte 1999 som jag förstod att man måste ta tag i det här innan det blir för sent, men först nu har jag haft möjlighet, berättar Gunilla Ström som därmed gjort en verklig kulturgärning.